Voksested og kendetegn

Strandsennep vokser typisk i skellet mellem sandstrand og den mere faste strandeng, og ofte helt ude på sandet. Gerne hvor der er opskyllet tang.
Dens sikre kendetegn er de lilla blomster, de sukkulente blade og dens skulpe – de todelte knopper.  Smagen er meget karakterisktisk, men en sennepssmag der let forsinket “kicker ind”  og også et sikkert kendetegn.

Når man har fundet den et par gange er den således , meget let at identificere og anvende.

Du kan se sankning af Strandsennep i videoen her ved minuttal – 3:15 : Video Strandsennep

Smag
Meget anvendelig krydderurt og meget brugt i det “nye nordiske” køkken som pynteurt til især fiskeretter.
Den smager først “grønt” og når man tygger lidt kommer en tydelig eftersmag af sennep.

Ingredienser til strandpesto - Strandsennep til højre

Anvendelse
Blade, skulper og blomster kan anvendes. Brug de friske grønne dele og lad de fibrede, træede dele være. Den milde let forsinkede sennepsmag kan man lege med i mange retter,  og smagen er en sjov udfordring for enhver kok. Jeg bruger den som et pift i salatskålen, krydderurt i bugen på fisk, i kartoffelsalater. Med ost, røgede produkter som skinke, pølse, bacon og rygeost.

Står du f.eks og skal lave gourmethotdogs til vennerne – så drop den traditionelle sennep og lav en pesto af strandsennep.  Et trick du kan bruge i mange sammenhænge.

De flotte blomster kan bruges som spiselig pynt på salater, fisk, smørrebrød og mange andre retter hvor en mild smag af sennep passer ind.

Sæson
Sommer og efterår
Fra Juli og til frosten sætter ind. Jeg har i beskyttede områder fundet blomstrende strandsennep helt ind i december mdr.

 

Strandsennep er en sikker plante at få på sit repertoire, den er let at genkende og har ingen umiddelbare forvekslingsmuligheder.

Opskrifter med strandsennep

Strand-Pesto

Kategorier: Planter

2 Kommentarer

Mette · marts 20, 2019 kl. 9:14 am

Hj. Jeg har set folk forveksle strandsennep med den giftige (og stærktsmagende) tiggerranunkel, der ligner, men har gule blomster.

Strandhøst · marts 22, 2019 kl. 7:55 pm

Hej Mette
Det har jeg aldrig hørt om – eller oplevet – men nu ligger advarslen her og er dermed givet videre 🙂 …
Disse kilder mener dog IKKE den kan forveksles:
Danmarks Flora – Gyldendal
Vild Mad – App
Danmarks spiselige planter-Gyldendal
Disse kilder nævner ikke noget om forveksling:
Meyers Almanak
Vild – Naturen ind i Køkkenet af Thomas Laursen
Naturguiden.dk

Når det er skrevet gælder som altid : ALDRIG spise noget du ikke ved hvad er eller kan identificere med 100 % sikkerhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *