Hvad er naturterapi ?

I Strandhøsts regi er der ingen hokus pokus !
Vi skal ikke ud og kramme træer eller danse cirkeldans under fuldmånen.
Du skal lære at finde ro og afstressning  – på en behagelig måde og med naturen og Svend som dine hjælpere !
Hverken mere eller mindre.

Teorien bag naturterapi bygger på at vi mennesker historisk set altid har haft et dybt samspil med naturen, men at vi i moderne tid har mistet rigtig meget af denne forbindelse.

Derfor kan en styrkelse/genopdagelse af denne forbundethed fremme det moderne menneskes heling og trivsel.

Naturterapi er altså en terapeutiske proces  – med naturen som primært redskab og ramme.

Kan jeg så ikke bare selv gå dén tur i skoven ?

Jo selvfølgeligb- og det er bestemt gavnligt. Det er også en  “go-to-selvbehandling” for mange mennesker der er ramt af stress eller sorg – vi ved nemlig godt dybt inde at naturen heler sindet.

Det du får ekstra ved et naturterapiforløb er præcis guidning og konkrete redskaber, som  du kan bruge til at “forstørre” og fokusere på de helbredende kræfter naturen har og ikke mindst forbinde dig til dem. En værktøjskasse om man vil, hvor man kan bruge naturen målrettet og aktivt.

Ved et forløb med Strandhøst/Svend Hamann sker det gennem særligt tilrettelagte øvelser og metoder der typisk indeholder, mindfulness, naturmeditation, stillevandring, samtaler og skovbadning. Her forklaret kort :

  • Mindfulness i naturen lærer dig at være nærværende i nuet og opmærksom på dine omgivelser. Er du fuldt tilstede i nuet kan du nemlig ikke bekymre dig om fremtiden.

 

  • Guidet naturmeditation fører dig gennem en rejse af afslapning og afspænding, mens du sanser naturens elementer. Er du tilstede i din krop kan du fysisk mærke ro/uro – og med tiden hvad der skaber de forskellige tilstande.

 

  • Stillevandringen giver dig mulighed for at forbinde med naturen gennem langsom og bevidst bevægelse, mens du opretholder ro og opmærksomhed. “Jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den” citat Søren Kierkegaard (1847). Gang har stået tidens test og du vil automatisk blive stille i sindet når vi går “stillegang” i smukt terræn med små sanseøvelser undervejs. 

 

  • Vejrtrækningsøvelser hjælper med at slippe spændinger og skaber ro i nervesystemet. Åndedrættet forbinder os til selve livet. Hver dag døgnet rundt hele livet trækker du vejret – her er en nøgle til dit nervesystem.

 

  • Skovbadning, er at absorbere skovens atmosfære gennem sanserne – dufte, lyde og synsindtryk. En japansk metode, der har vist sig at have mange helbredende fordele. Vi bruger synssansen næsten hele tiden – et balanceret sanseapparat med alle sanser i brug skaber ro og balance. 

 

  • Individuel samtale og sparring undervejs i forløbet hjælper dig med at finde “din personlige medicin”.  Ikke alt virker for alle! Vi afprøver forskellige ting og der er altid mulighed om en snak om hvor du skal lægge dit fokus.

Naturterapi kan hjælpe med at reducere stress, dæmpe indre uro  og give mental klarhed. Det er en holistisk og integreret tilgang , der kan være gavnlig for alle aldre og livsstilsarter.

Strandhøsts metodik og tilgang er bygget op omkring nervesystemet og dets funktioner. Du lærer simpelthen på et praktisk niveau at øge roen i dit nervesystem og fokusere på de helbredende kræfter naturen tilbyder. Du får en ægte pause.

Det foregår altsammen helt nede på jorden. Der er gode forklaringer på alle øvelser og teknikker.

Læs om Strandhøsts naturterapiforløb her : Event og forløb

Og Svend Hamann (Naturterapeuten) her : Mød din naturterapeut