Undervandsjagt

Undervandsjagt er en offensiv og ret effektiv måde at fiske på, hvor man svømmer rundt i havet og fanger fisk med håndspyd eller harpun. Det er en meget selektiv og bæredygtig måde at fange fisk på.

Du kan ikke genudsætte din fisk, men du kan allerede når du ser den under vand, bestemme om det er en værdig spisefisk, og om du vil forsøge at få den med hjem. Dermed bliver det et utroligt selektivt og bæredygtigt fiskeri, hvor man udvælger sig præcist den fisk man vil have og afliver den hurtigt og skånsomt.

Derudover er der fantastiske oplevelser at hente under overfladen, hvor en helt ny verden åbner sig, hvilket alle der har prøvet at dykke eller snorkle kan nikke genkendende til. Verden får en ny og til tider magisk dimension under overfladen. Lydene dæmpes, lyset brydes i vandet og det giver nogle helt andre sanseindtryk end livet oppe på land.

Foto : Timur Güdal

Interessen for undervandsjagt er eksploderet inden for de sidste 10 år og det er forståeligt, da det er utroligt spændende og fascinerende at jage under overfladen og betragte alt det liv og det landskab der findes her.
Man kan i princippet UV-jage hele året i Danmark, hvis man har den rigtige dragt til det,  men den almindelige sæson er April – November, eller så længe vandet er + 8-9 grader. Det er også i denne periode der er flest fisk tæt under land og man på nogenlunde komfortabel vis kan opholde sig flere timer i vandet med det rigtige udstyr.

FANGSTER

De almindeligste fangster er fladfisk som skrubbe, rødspætte og ising, men også deres finere slægtninge som pighvar, tunge og slethvar er til at få ram på. Derudover er arter som fjæsing, torsk, havørred, sej, hornfisk, multe, havbars og makrel bestemt også mulige at fange med harpun.

Uv-jagt er en udpræget udstyrssport og det er desværre heller ikke helt billigt at komme i gang. Man skal bruge maske, snorkel, finner, våddragt, harpun, blybælte, bøje, stringer, kniv osv. Det kan virke lidt uoverskueligt så herunder er der en lille oversigt over grej.

Éen ting er at have udstyret, og en anden er at vide hvordan du bruger det – jeg vil derfor anbefale dig at finde nogle erfarne at tage ud med de første gange. Der er Facebook grupper for diverse landsdele, hvor man kan søge makkere og folk er generelt flinke til at hjælpe nye i sporten.

Det kræver ikke jagttegn (Kun fisketegn) at dykke med harpun, men husk at det vigtigtste aspekt af uv-jagt altid er er sikkerhed, både i forhold til dykning og håndtering af harpun, knive mv. Jeg anbefaler du læser denne folder grundigt : Sikkerhed

Uv-jagt er en totaloplevelse, hvor man altid får noget med hjem, ikke mindst oplevelser. Har man udstyret til UV-jagt er man desuden super godt rustet til, at samle tang, muslinger og fange skaldyr som taskekrabber og endda den ekstravagante hummer. Tjek evt strandhøsts artikel  om at sanke i havet for mere info om østers, muslinger og øvrige skaldyr.

Fladfisk i sigte – kan du spotte den ?

Foto : Timur Gündal

Hvad skal jeg så bruge hvis jeg gerne vil i gang med at Undervandsjage ?    

Uv-jagt er lidt af en udstyrsport. Der er uendelige muligheder for at nørde grej og lave DIY projekter, modificere, fintune og sammensætte komponenter, indtil du har dit præcise drømmegrej. Det er en sport i sporten for en del udøvere. Mindre kan dog gøre det. 

Jeg har derfor lavet en denne lille oversigt over hvad man som begynder skal bruge.

Udgangspunktet er godt allround grej – jeg har her valgt noget grej som holder og virker,  hverken det dyreste eller det billigste, men bare godt, solidt, gennemprøvet middelvare grej,  som du ikke bliver træt af :

Oversigten er lavet i samarbejde med sportsbutikken.dk og hvis du køber noget fra den kan du bruge rabatkoden: strandhost

Den giver dig 5 % rabat og du støtter samtidig Strandhøst, så jeg kan lave flere artikler som denne :-).

OVERSIGT UV-JAGT GREJ 

Våddragt

Som undervandsjæger i Danmark skal du have en våddragt, den skal helst være beregnet til UV-jagt, da du ellers får problemer med at holde varmen. Hvis du køber en ordentlig 7 mm dragt kan du dykke fra april til november uden problemer. En uvjagttur kan nemt strække sig over flere timer og det er ekstremt vigtigt at undgå underafkøling.

Dragten er klart det dyreste, men også der hvor du vil opleve at kvalitet er vigtigt. En våddragt der ikke kan holde dig varm er intet værd. Jeg bruger selv denne og er rigtig glad for den :  Cressi 7 mm

Jo bedre den sidder – jo længere vil du kunne holde varmen, fordi det er vandudskiftningen der køler dig ned. Så det gælder om at måle godt efter – jo tættere den sidder jo varmere vil du have det. Om sommeren kan man lukke lidt vand ind ved hætten da en 7 mm  næsten kan blive er for varm der.

Handsker og sokker i neopren skal der også til – igen for at holde varmen i det kolde vand og beskytte fingre og tæer. Når kroppen er pakket godt ind i en god dragt er det oftest kolde tæer og fingre der bliver kolde og får en til at give op pga. kulde. Derfor er de faktisk næsten ligeså vigtige som dragten ifht, at holde ud at jage i et par timer eller længere. 

En god standardvare er disse :  Sokker 5 mm   Handsker 5 mm

Maske:

Masken sørger for at du kan se under vand, og det er vigtigt du finder een der passer til dit ansigt, ellers løber der vand ind et eller andet sted. En god maske kunne være denne her, men det er individuelt.  Maske

Snorkel:

En simpel snorkel uden ventiler og dikkedarer er det bedste  f.eks denne : Snorkel

Svømmefødder:

Man kan klare sig med et par almindelige svømmefødder, men det er klart bedst med rigtige jagtfinner, der giver god fremdrift med en minimumsforbrug af energi. Disse længere og stivere finner er klart at anbefale : UV-Jagt Finner

Bælte:

Et blybælte og x antal blyklodser hører med til udstyret. det skyldes at din dragt har meget opdrift så for at dykke skal du bruge noget vægt. 7 mm neopren får dig til at flyde som en prop og gør det umuligt at dykke ned.  Tommelfingerregelen er 10% af din kropsvægt… men det er igen individuelt og man må prøve sig frem. Dit blybælte skal være af gummi og med quick-release så du kan droppe det hvis du kommer i problemer. Et gummibælte er langt behageligere og sidder bedre end et af stof. Udover bæltet skal du købe bly i løs vægt. De fleste køber 1 og 2 kilos lodder – og  fordeler dem i bæltet indtil vægten passer. Jeg anbefaler dette : Gummibælte til bly

Harpun :

For at skyde en fisk skal du bruge en harpun – eller dvs. som begynder kan et håndspyd dog fint bruges, og fordelen er at du ikke skal koncentrere dig om en ladt harpun. En harpun er et farligt våben og jeg anbefaler at du læser denne brochure om om uv-jagt og håndtering af harpun: Brochure Uv-jagt

En 70 cm harpun er nok til de fleste fisk du kan møde i dansk farvand … f.eks denne : Harpun

Er du utryg ved harpunen – der ER et farligt våben kan du sagtens starte med et Håndspyd  

Den første sæson er mest en jagt på skrubber og oplevelser. Når du efterhånden lærer at spotte fladfiskene kan de fint prikkes/fanges med håndspyd. Man kan også fint starte med en ikke ladt harpun og bruge den som håndspyd til at prikke de flade med.

Kniv: Ud over at aflive fisk er kniven et stykke sikkerhedsudstyr. Du kan skære dig fri af garn, tovværk eller din egen bøjeline, hvis du bliver filteret ind under vandet. Derfor skal kniven sidde hvor du kan få fat i den med begge hænder.  En fin kniv til Uv-jagt er denne Dykkerkniv

Bøje

En dykkerbøje fåes i forskellige prisklasser og størrelser og den har mindst 3 formål

  1. Markere dig i vandet så både, dykkermakker, kajakroere og lystfiskere kan se der er en dykker i vandet og ca hvor du befinder dig,
  2. Du kan lægge overkroppen henover bøjen og hvile lidt eller “transportsvømme” – i nødstilfælde kan den bruges på samme måde til at holde dig flydende til hjælpen når frem.
  3. Du kan sætte  en stringer på til opbevaring af fisk +  have vanddunk, en energibar, lygte mv med ud. Alt kan klikkes på bøjen med karabinhager.

Til en start er denne bøje fin. Dens primære formål er at markere dig i vandet. så andre kan se hvor du er ….  Bøje

Stringer

En stringer er en praktisk måde at opbevare dine aflivede fisk på. Fastgøres til bøje og fiskene “syes” på …  Stringer

Foto og Model : Timur Gündal med en fyldt stringer.

Samlet pakke

Det er enkelt komponenterne, men magter du ikke at sætte dig ind i det hele, sælger alle dykkerbutikker også begynderpakker eller samlede pakker for mere erfarne.

Det er måske den letteste og billigste måde at komme i gang på. Man kan så hen ad vejen modificere de enkelte dele eller udskifte med nye. Som nævnt er UV-jagt en udstyrssport og faren for at blive grejnørd,  er større end i så mange andre fritidsinteresser.  Vil du starte ud med en god begynderpakke vil jeg anbefale denne her : Samlet Pakke

Der er mange links i denne artikel og det er ingen hemmelighed at jeg tjener et par håndører til at holde “Strandhøst” kørende hvis du handler hos sportsbutikken og bruger rabatkoden  – så det håber jeg selvfølgelig du gør.

Når det er sagt – så er det produkter jeg 100% selv ville købe eller i forvejen bruger til UV-jagt og sportsbutikken har specialiseret sig i netop grej til UV-jagt – det afspejler sig altså i produktudvalget at de ved hvad de har med at gøre.

Husk at bruge rabatkoden : strandhost – den giver 5 % rabat på dit køb.

God fornøjelse med at finde det rigtige for dig.

 

 

 

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *