Fjordrejer
Fang dine egne fjordrejer !
Det, vi kalder ”fjordrejer”, dækker over to nærtstående arter: roskilderejen ( almindelig reje) og tangrejen og dem kan du selv fange fra kysten fra midt Maj til midt August, med Juni og Juli som højsæson .
Uanset hvad vi kalder dem er det små lækre rejer, som trækker ind til kysten i foråret og bliver der sommeren over. Roskilderejen er gennemsigtig lys gulbrun med små brune pletter. Tangrejen er også gul/brun men med tydelige mørke tværgående “tigerstriber”.
En tredje reje er hesterejen, kan jævnligt findes inde på helt lavt vand typisk på rent sand. Den er lidt større og grå, den får dog ikke samme flotte, røde farve som fjordrejerne når den koges.
Det er altså en udpræget sommerfornøjelse at fange sine egne rejer og her får du opskriften på hvordan.
Sådan fanger du rejer
For at fange rejer langs kysten skal man bruge et rejenet, en såkaldt rejehov. Det er et simpelt net på et langt skaft med et helt lige bundstykke. Man skubber nettet foran sig med det lige stykke lidt over bunden.
Man finder hurtigt den rigtige teknik. Mængden af rejer i nettet viser dig om du gør det rigtige, men her er alligevel et par tips :
- Fjordrejer gemmer sig i tang og ålegræs – vi er ikke de eneste der synes rejer smager godt. De er et yndet bytte for fisk og fugle og derfor gemmer de sig under tangbuske og i ålegræsset. Det kan vi udnytte ved at skubbe rejehoven ind i og under tangbuske og stryge igennem ålegræs og strengetang.
- Hesterejer bor på sandbund – så vil man gå efter disse lidt større rejer skubbes nettet foran dig på sandsbunden i et jævnt tempo.
- Knædybt til hoftedybt vand er rigeligt fint – rejer går helt inde på det lave vand.
- Hold nettet tæt henover bunden i en glidende bevægelse.
- En anden teknik er tage hele tangbuske på lavt vand og ryste dem henover nettet – så falder rejerne af tangbusken og ned i hoven. Til tider er det den mest effektive metode.
Du kan finde et fin rejestrygenet her : Strygenet (affilatelink)
Udstyr
Rejestrygenettet er i princippet det eneste du behøver, men det bliver hurtigt koldt for benene, hvis du bare tøffer rundt i badetøj. Bortset fra den absolutte højsommer er det svært at være ude mere end 15-20 minutter. Så anbefalingen herfra er at købe et par waders, de er ikke sexede, men enormt praktiske – her er et link til et par billige og gode varme waders : Waders (affilatelink)
Ekstraudstyr der er super praktisk er et par polaroidsolbriller – de fjerner genskinnet på vandet og gør det lettere at se ned i vandet og opdage de gode spots hvor byttet gemmer sig – alle lystfiskere bruger dem og du kan finde et eksempel her : Polaroidbriller (affilate)
I køkkenet
Helt klassisk laver man sig en lækker rejemad med friskfangende, friskpillede fjordrejer. Det er en kæmpe delikatesse og hele arbejdet med at fange og pille gør at man sætter ægte pris på sit måltid.
Vand med lidt salt og sukker + evt et par dildkviste bringes i kog. Rejerne dumpes i – de dør øjeblikkeligt og skifter farve til rød efter nogle sekunder. Efter et par minutter kommer vandet i kog og rejerne er nu færdige. Over i en si og overhældes med koldt vand. Det er dét!
Så skal de bare pilles – det tager lidt tid. Men find een du godt kan li´og sæt jer ud i forårs/sommer solen med et glas vin og et par pilleskåle imellem jer – så går tiden med god snak og god vin. Og før i ved det har i pillet det kilo rejer dér, og så skal der bygges en fantastisk rejemad.
Har man ikke lige tid til pilleriet kan man fritére de hele rejer i varm olie til de er sprøde og knasende – så kan man spise hele dyret med skaller, antenner, hoved og ben i en mundfuld.
Kæmpe sommerfornøjelse. Det er sådan et lille luxus-måltid hvor man uvilkårligt kommer til at tænke på midsommer, luftige sommerkjoler, solbrune ansigter, bål, sommeregn, lyse nætter, kold hvidvin og varme aftener ved stranden.
Et lille tip er at gemme skallerne, frys dem evt. ned. De anvendes til en lækker rejebisque; brun skallerne hårdt af i en gryde med lidt olie, kom en gavmild sjat hvidvin og/eller cognac på og lad herligheden simre og koge ind ca 10-15 min. Si skallerne fra, tilsæt lidt tomatpuré og fløde, salt, peber og citron. Servér med godt brød som forret eller brug bisquen som sauce til friskkogt pasta.
God fornøjelse med at fange og spise fjordrejer