Fisk & Skaldyr

Østers

Det signalerer luksus og livet på 1 klasse, at spise østers, og drikke champagne til. Det er en af vores mere dekadente råvarer,  men det betyder dog ikke den er svært at få fat på  – tværtimod. 

Det er lidt pudsigt, at vi betragter østers som ultimativ luxus, forbeholdt de velhavende og gastronomisk veluddannede. Østers var oprindeligt en del af stenaldermandens basis-kost.

Han vadede simpelthen bare ud, i knædybt vand, samlede sine østers op, gik hjem og smed dem i bålet et par minutter til de havde åbnet sig, og spiste derefter indholdet med velbehag. Ikke særligt dekadent.

Fund og forskning i køkkenmøddinger fra stenalderen fortæller os dette, og størrelsen på disse køkkenmøddinger viser, at der blev spist østers i et voldsomt antal.
Vi kan stadig samle østers her i 2019  i “elektronik-alderen”, og derved skaffe os en luksuriøs og højt skattet råvare – endda ganske gratis.

Østers findes i tusindvis visse steder i DK, og de er faktisk ret lette at høste.

Det paradoksale er,  at trods skaldyrs luksus-status, er mange mennesker decideret bange for at spise østers og muslinger, hvilket sikkert skyldes skrækhistorier og advarsler i pressen.
Men man kan sagtens lære at høste skaldyr på forsvarlig og sikker vis, ligesom man kan lære,  at sætte stor pris på herlighederne. Så følg trygt med ind i østersens univers 🙂

 

I Danmark har vi 2 slags østers :

Den europæiske østers – En “flad” østers der kun lever i større bestande i Limfjorden og regnes for en delikatesse på verdensplan. Som med så mange, af vores bedste råvarer går 80-90 % til eksport,  de sidste 10% tager de bedste restauranter i DK sig af. Disse flade delikatesser går også under navnet “Limfjordsøsters”.

Stillehavsøsters – En mere aflang og “knubret” østers, der lever flere steder i DK. I svært tal i Vadehavet og Limfjorden, men denne art findes også i bl.a. Isefjorden og de østjyske fjorde + syd for Århus. Den har spredt sig en del i de seneste år og findes også flere steder på Djursland. Det er typisk den man finder hvis man selv samler.

I Vadehavet er bankerne tørlagt ved lavvande, men her skal man ikke begive sig ud, uden lokalkendskab eller en guide ved hånden.
Tidevandet er ikke at spøge med, det stiger MEGET hurtigt, og kan fange folk på bankerne langt fra land.

Det er en invasiv art,  der er indført til opdræt, men har vist sig yderst levedygtig i danske farvande, og spreder sig derfor ganske voldsomt.
Man kan med god samvittighed fylde kurven eller spanden med disse, da vi naturligvis gerne hjælper naturen med, at bekæmpe de invasive arter. Og så smager de aldeles fremragende, selvom deres rygte ikke er helt ligeså fint, som Europæisk Østers.

Herunder kan du se forskellen – nederst den Europæiske ” flade” østers og øverst Stillehavsøsters den “dybe” og lidt “knubrede” model. Begge i øvrigt samlet det samme sted i Limfjorden.

 

 

 

De fleste holder kortene lidt ind til kroppen i forhold til sikre østersspot. Vil man til et spot hvor der med sikkerhed lever Østers
kan man altid få Strandhøst  til at arrangere en østers-gourmet-tur til Limfjorden eller Djursland med sankning og høst af de lækre skaldyr 😉

Se mere om ture og events her : Ture & Events

Udstyr til Østersjagt

Det handler primært om at kende det rigtige sted – og så vide hvornår der er lavvandet – ikke så meget andet. Så kan man de rigtige steder vade ud og samle dem op,  i Gummistøvler eller waders.  Men i østerssæsonen er vandet ofte iskoldt og derfor kan et par Neoprenhandsker være fornuftigt udstyr – de beskytter også hænderne imod de skarpe kanter der især er på stillehavsøsters. De kan give dybe flænger så lidt forsigtighed er påkrævet.

Går man specielt efter limfjordsøsters der ligger lidt dybere eller har man et spot hvor bankerne ligger på lidt dybere vand er det ret underholdene at snorkle efter Østers, man ser en masse spændende ting under overfladen. En 7mm dragt gør at du kan holde varmen stort set året rundt. Vil du ud at svømme og dykke efter østers ? Så se mere om Undervandsjagt og udstyr i Strandhøsts artikel om dette emne her : Undervandsjagt

 

Her er en lille video fra en Strandhøst-tur til Limfjorden.  Her kan du i roligt tempo se hvordan man finder, åbner og tilbereder østers på 4 måder:

Du skal bruge en østerskniv til at åbne østers med f.eks den her : Proff Østerskniv

Sikkerhed
OBS : Østers lever som filtrator. Det vil sige, at den filtrerer vandet for alger og plankton, som den lever af. Det betyder også, at alt, der er i vandet, risikerer at ende i østersen.
Derfor skal man være opmærksom på algeopblomstringer, kloakudløb og andre forureningskilder i nærheden af det sted, man indsamler østers.

Af samme årsag bør man ikke samle østers om sommeren. En tommelfingerreglen for indsamling af østers er, at perioden 16. oktober til 15. april er den sikreste periode.
Her er vandet normalt så koldt, at der ikke sker opblomstring af giftige alger.
Vil man være på den sikre side kan man kontrollere, om der er giftige alger i vandet.
Det gøres via fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor de forskellige opdrætsområder tjekkes med jævne mellemrum.
Men man kommer langt med sund fornuft. Der er ingen garantier her i verden, og det er der heller ikke med skaldyr. Men der er omvendt heller ingen grund til at være hysterisk.
Man kan sætte de meget få tilfælde af forgiftninger, og maveonder, overfor det faktum at der i Europa fortæres 120.000 tons østers pr år og 4.000.000 tons på verdensplan.

Her kan du se fødevarestyrelsens råd til private : https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Raad-til-private-om-at-samle-muslinger-og-oesters.aspx

Mange af de urter og smådyr, som strandhøsteren kommer i nærheden af,  kan primært ses som noget der supplerer eller krydrer ens måltid. Med østers har man mulighed for at samle sig et reelt måltid,
eller i hvert tilfælde en super blæret forret til sit næste gæstebud,  eller en scoreret til sin udkårne….

Østers fra Strandhøst køkkenet

Det er lidt et sats, da mange værger sig lidt ved at spise østers, men hvis din kæreste hører til den fornuftige del af menneskeheden, der godt lige kan spise et dusin østers, er du på den grønne gren.
Østers har nemlig historisk status af, at være et afrodicium, og siges derfor at øge sexlysten hos begge køn!!

Der kan således være flere grunde til at gå på østerjagt ,-)

Du kan læse mere om hvad du kan finde af spiselige råvarer i havet her : Find mad i havet

Go´jagt 🙂

15 kommentarer

  • Lasse

    Rigtig god artikle, er selv meget glad for at hente østers både i Limfjorden og i Vadehavet. Jeg har hørt rygter om østers i Østjylland og har prøvet at finde dem mange gange, nu bekræfter i det igen. Kan i komme nærmere om hvor de er fundet i østjyske fjorde + syd for Århus

    Venlig hilsen Lasse mosskov

    • Strandhøst

      Hej Lasse
      Tak for de pæne ord – jeg giver som princip ikke mine konkrete spots ud. Der må du selv ud og lede videre… Havkajak og/eller lange gåture ved kysten er vejen frem. Selvom der findes Østers i Østjylland er det slet ikke i et omfang som f.eks. Limfjorden og Vadehavet, så det er små spots og bestande du leder efter 🙂 Finder du ikke de eftertragtede østers så er der altid noget at finde derude – bare kig dig omkring her på siden for inspiration. Bedste hilsner Svend/Strandhøst

    • Strandhøst

      Det ene udeluykker jo ikke det andet 🙂 Se evt. nyeste østervideo her på forsiden – Der kan du se en ordentlig bunke limfjordsøsters flankeret af både porter og champagne …

  • Mia

    Har du østers til at gå ( ligge og udsende sig selv) lige som muslinger eller kan de bedste spises med det samme uden starte re en sandkasse? 🙂 hvis ja hvordan hør du så?

  • Strandhøst

    Jeg -“udsander” hverken østers eller muslinger … hvis man plukker dem fra stenrev og banker er det som regel ikke noget problem.

  • Christian

    Har været ude og høste/samle østers i limfhorden i formiddags og håbet på at skulle nyde dem til aftensmaden…men syntes det var en ret knasende fornøjelse… er der nogle gode råd til udsanding/udstening…???

    • Strandhøst

      Pluk de østers der sidder “i toppen” af en banke eller på sten. Det kan også være fordi du åbner dem lidt “klodset” ( undskyld ;-)) så kan der komme lidt skal-materiale ind i selve østersen

    • Strandhøst

      Hej Rebecca Det bestemmer man selv – hvis du er videoen i artiklen er der både tilberedte og rå østers 🙂
      Er man dedikeret østersspiser er der ikke meget der slår en rå bandit – spist direkte af skallen “on location” – og ja så er den jo levende 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.