Skrubbe

Skrubben er en af vores almindeligste fisk og en glimrende spisefisk.
Den tilhører fladfiskefamilien og den er, sammen med hornfisken i sæsonen, nok den letteste spisefisk at fange langs de danske kyster.

Dyrker man Undervandsjagt  er den et typiske bytte, og det skyldes at skrubben er ret stationær og ofte opholder sig på det lavere vand, langs kysten.
Her ligger den delvist nedgravet om dagen og lurer på bytte, imens den er mere aktiv og svømmer mere rundt efter føden omkring solnedgang, solopgang og højvande. Her er den også en almindelig fangst med fiskestangen – hvis man fisker med naturlig agn nær eller på bunden.
Skrubben er ret tolerant overfor ferskvand, og findes derfor inde i  fjordene og kan endda gå helt op i åerne. Det er en oplagt fisk at jage langs strande og fjordbredder.

Skrubben er ru som sandpapir på oversiden og dette er dens sikre kendetegn i forhold til de andre fladfiskearter.

En flok fladfisk – primært skrubber..

Anvendelse

Som spisefisk er den undervurderet og regnes ikke så fin som f.eks.. rødspætten og søtungen hvilket er en fejl. Skrubben spises traditionelt paneret og stegt på panden enten hel eller som filet.
Der er dog mange andre muligheder og skrubben kan i princippet anvendes præcis som alle andre fladfisk.

Her er et par eksempler:

Skrubbe i pakke  

Røget Skrubbe 

En personlig favorit er at filetere skrubben og omdanne den til et klassisk stjerneskud, og man er jo i sin gode ret til at nyfortolke klassikeren. F.eks. med indslag af vilde råvarer som her :

Sæson
Skrubben gyder om vinteren på dybt vand og er tynd og vandet efter gydningen. Derfor er den bedst som spisefisk fra juni måned og året ud. Hele denne periode kan den fanges kystnært.

Metode
Skrubben kan fanges på bundsnørefiskeri fra strande, høfder og moler, hvilket er et dejlig afslappende og familievenligt fiskeri. Bedste agn er børsteorm og sandorm. Dernæst sildestrimler, skalrejer og de kunstige Gulp Agn. Fisk på 2-4 meter vand på sandbund, men gerne nær tangbælter, rev, moler og andre formationer der bryder sandet.

Skrubben kan også ret effektivt fanges ved UV-jagt hvor den typisk er et sædvanligt bytte for den bare lidt øvede jæger.

Mindstemål er de fleste steder 25,5 cm og Hunskrubber er fredede fra : 15. februar – 14. maj.

Læs mere om fiskemetoder og grej her : Guide Kystfiskeri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *