600.000 danskere fisker regelmæssigt med stang, men der plads til  mange flere,  så her er de grundlæggende metoder, hvis man er lidt på bar bund.

Grej til Kystfiskeri
Der kan nørdes i det uendelige med grej, men all-roundgrejet er en kyststang på 9-10 fod med en kastevægt på 15-45 g med fastspoehjul i str. 3000
Et sådant sæt fåes i alle grejbutikker og jeg vil anbefale dette sæt: Fiskesæt  (reklamelink)   i 9 fods versionen.

Man kan altid specialisere sig, men dette sæt dækker de 3 almindeligste fiskeformer på kysten nemlig Bundsnøre, Spinnefiskeri og Flådmede.
Der dyrkes også fluefiskeri og fiskeri med bombardaflåd fra kysten, men det er lidt mere avancerede teknikker og dem kan man altid kaste sig over – her nøjes vi med de basale varianter. 

 

 

 

 

 

Bundsnøre
Metoden er nærmest uændret i generationer og går ud på at man kaster et forfang (paternoster) med 2 kroge og et blylod ud på havbunden.
Krogene agnes med børsteorm, sandorm, sildestykker, rejer eller de kunstige gulp agn. Så strammer man linen op og venter på at en fisk tager den agnede krog.


Når dette sker nøkker det i stangtoppen og der gives tilslag. Man kan øge fangsterne ved at fiske aktivt – dvs. spinne et par meter ind med mellemrum,  så forfanget affisker et større område, og vækker fiskenes nysgerrighed/jagtinstinkt. En anden måde at gøre dette på er at bruge moderne forfang med perler og spinnerblade der også lokker fiskene til.
Bundsnørefiskerens typiske fangster er fladfisk som skrubbe og rødspætte, men der er også torsk, fjæsing, sej, pighvar, slethvar og ål blandt fangsterne, med denne metode.
Her kan du se en film om bundsnørefiskeri efter fladfisk, der forklarer metoden rigtig fint. Læs mere specifikt under de enkelte fiskearter her på siden.

Spinnefiskeri
Metoden er mere aktiv end bundsnørefiskeriet. Man kaster nemlig sit blink ud i vandet, og spinner den ind igen. Blinket skal efterligne en lille fisk, og lokke rovfisk til at bide på.
Hvis blinket bare ligger på havbunden fanger det ingenting, men spinner man det ind, og tilfører det bevægelse kan man lokke rovfisk som havørred, sej, torsk, makrel og hornfisk til at bide på blinket, i den tro at der er en lille byttefisk.
Typisk er det et opsøgende fiskeri, hvor man går langsomt langs stranden, og afsøger større områder for rovfisk.
Spinnefiskeri fra kysten efter havørred er en dansk nationalsport og havørreden er sportsfisk nr 1 i Danmark.
Det er en super flot og velsmagende fisk, der fighter godt og kan nå anseelige størrelser.

Makrel, Hornfisk, Fjæsing, Sej og Torsk fanges også jævnligt ved spinnefiskeri fra kysten.
Der er variationer i forhold til, hvilket blink man bruger til hvilke fisk, på hvilke årstider, og der kan bruges ophængerfluer, kystwoblere, pirke osv. Alt dette kan de vejlede dig om i
fiskegrejsforretninger og i diverse fiskefora på nettet. Men grundlæggende handler spinnefiskeri om at kaste en kunstig agn ud, og spinne det ind, imens man prøver, at få det til at ligne en byttefisk.
Her kan du se en film om b.la. spinnefiskeri efter havørred, men metoden er den samme til andre fisk. Læs mere specifikt under de enkelte fiskearter.

Flådmede
En metode hvor man fisker en naturlig agn oppe i vandet, under et flåd. Ved kysten vil man oftest bruge en variant med indbygget kastevægt som f.eks bobleflåd der for at nå ud til fiskene.
1-2 meter under flåddet hænger en krog med agn ex en sildestrimmel.
Det er primært hornfisk der fiskes med denne metode, men den bruges også til havørred, sej og makrel.

Love og regler

Du skal have et fisketegn for at fiske ved de danske kyster – det koster 185 kr for et år. Og du kan købe det og læse mere her : Fisketegn 

Derudover er der regler for fredningsbælter ved kysterne, fredningstider og mindstemål på fisk. Disse er enhver der fisker på kysten forpligtet til at sætte sig ind i. Du kan se mindstemål og fredningstid under de enkelte arter. 

Mere info:

Det her er en grundlæggende guide – Der er masser af sider dedikeret til fiskeri rundt omkring på nettet,  så det er bare at google løs.

Har du brug for billigt og funktionelt grej anbefaler jeg denne side Godt Billigt Grej (reklamelink ).

<a href=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=27904&bannerid=69594″ target=”_blank” rel=”nofollow noopener”> <img src=”https://www.partner-ads.com/dk/visbanner.php?partnerid=27904&bannerid=69594″ border=”0″ alt=””></a>

 

På med sweateren og ud og høst nogle fisk 🙂

Du fanger altid naturoplevelser og frisk havluft – og er der ingen gevinst i form af fisk, er der masser af andet at høste på stranden .

Kategorier: Metoder

0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *