Strandsennep

 

Hvor vokser strandsennep ?

Strandsennep vokser typisk i skellet mellem sandstrand og den mere faste strandeng, og ofte helt ude på sandet. Gerne hvor der er opskyllet tang. Det er typisk på de sandstrande/”badestrande” man finder strandsennep.

 

Hvordan kan jeg kende den  ? 
Dens sikre kendetegn er de lilla blomster, de sukkulente blade og dens skulpe – de todelte knopper.  Skulpene er meget lette at se på det nærbillede jeg har taget herunder. Smagen er også et sikkert kendetegn , med en tydelig sennepssmag der let forsinket “kicker ind”.

Når man har fundet den et par gange er den således  meget let at identificere og kan ikke rigtig forveksles med andre ting.

Smag
Meget anvendelig krydderurt og er meget brugt som pynteurt til især fiskeretter.
Den smager først “grønt” og når man tygger lidt kommer en tydelig eftersmag af sennep. Planten er saftig og sprød når den er i sæson.

 

Ingredienser til Strandhøst strandpesto - Strandsennep til højre med de karakteristiske lilla blomster. 

Anvendelse
Blade, skulper og blomster kan anvendes. Brug de friske grønne dele og lad de fibrede, træede dele være. Den milde let forsinkede sennepsmag kan man lege med i mange retter,  og smagen er en sjov udfordring for enhver kok. Jeg bruger den som et pift i salatskålen, krydderurt i bugen på fisk, i kartoffelsalaten, med ost, røgede produkter som skinke, pølse, bacon og rygeost.

Står du f.eks og skal lave gourmethotdogs til vennerne – så drop den traditionelle sennep og lav en pesto af strandsennep.  Et trick du kan bruge i mange sammenhænge.

De flotte blomster kan bruges som spiselig pynt på salater, fisk, smørrebrød og mange andre retter hvor en mild smag af sennep passer ind.

Sæson
Sommer og efterår
Fra Juli og til frosten sætter ind. Jeg har i beskyttede områder fundet blomstrende strandsennep helt ind i december mdr. Den er blevet mere og mere eftertragtet i takt med at sankning bliver populært, og bestandene er lidt pressede på de mest befærdede steder,  så høst med omtanke og lad den stå hvis der er få planter.

Læs mere om det at samle planter generelt her : Sankning

 

Strandsennep er en sikker plante at få på sit repertoire, den er let at genkende og har ingen umiddelbare forvekslingsmuligheder.

Opskrifter med strandsennep

Strand-Pesto

4 kommentarer

 • Mette

  Hj. Jeg har set folk forveksle strandsennep med den giftige (og stærktsmagende) tiggerranunkel, der ligner, men har gule blomster.

 • Strandhøst

  Hej Mette
  Det har jeg aldrig hørt om – eller oplevet – men nu ligger advarslen her og er dermed givet videre 🙂 …
  Disse kilder mener dog IKKE den kan forveksles:
  Danmarks Flora – Gyldendal
  Vild Mad – App
  Danmarks spiselige planter-Gyldendal
  Disse kilder nævner ikke noget om forveksling:
  Meyers Almanak
  Vild – Naturen ind i Køkkenet af Thomas Laursen
  Naturguiden.dk

  Når det er skrevet gælder som altid : ALDRIG spise noget du ikke ved hvad er eller kan identificere med 100 % sikkerhed.

 • Mette Lotus

  Strandsennep kan helt klart forveksles med tigger ranunkel af ukyndige.Især fordi de begge kan vokse på stranden og begge smager stærkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *