Planter & Tang

At Sanke

 

 

“At sanke” er et gammelt begreb, der faktisk betyder “at samle”.

Når man taler om at sanke i dag,  menes der typisk at samle mad ude i naturen: Bær, urter og svampe.

I gamle dage  kunne de fattigste få tilladelse til at sanke rester på bondens mark, når der var høstet og man kan idag sanke brænde i skoven med et sankekort fra den lokale skovfoged.

Flere danskere er de sidste år begyndt at  at gå ud og finde deres egne urter og vilde råvarer. Ikke af nød, men fordi det er spændende og giver en masse gode oplevelser og meningsfulde måltider.

Der er givetvis mange grunde til denne trend. En af dem er sikkert, at vi kan få nogle unikke råvarer og nogle smage, som vi ikke kan købe os til. En anden grund er en af mine kæpheste : Jeg er sikker på at vi i vores fortravlede samfund har brug for afstressende aktiviteter,  der giver frisk luft, skærmpause og mening. Og det gør det at sanke. Vi er simpelthen overloadede,  og trænger til at få naturens ro og sanseindtryk ind under huden og ind i hjernen.

Det er et dybtliggende ur-instinkt, at finde sin mad i naturen,  og selvom det ikke er bydende nødvendigt,  giver det alligevel mening og livskvalitet til den enkelte. Vi kommer fra jæger/samlere og det ligger dybt i vores dna at høste af naturens overflod.

Den nye nordiske madbølge er givetvis også en stor faktor i sankningens nuværende popularitet.

Men hvad skal man så  bruge for at sanke ?  I princippet kun dine øjne, hænder og en beholder til dit bytte.

Men det er alligevel rart at kunne opbevare tingene køligt og luftigt i en kurv, at have en god saks/kniv og nogle bøtter til at opbevare tingene i når de er gjort klar til køkkenet. Her følger min egen liste over sankegrej  :

1. Taske

Til at samle i  – især urter har godt af at komme ud af skyggen, så selvom en kurv ser lækker og naturagtig ud så er det ikke førstevalget – en god drybag eller rygsæk og nogle bøtter eller poser er langt bedre. Se udvalg af kvalitets tasker her: Taske/Rygsæk

2. Saks

En ordentlig saks giver en pænere høst og du skåner planten ved ikke at hive og flå i den, men bare klippe det af du skal bruge – så kan den skyde igen. Det er god  sankestil. De fleste sakse kan bruges.

3. Kniv

Samme som med en saks, det er bedre at skære planterne over end bare at flå dem over, og med seje planter er det bedst at skære de enkelte dele af. Jeg har som regel denne her på mig ude i naturen : Outdoor-Kniv

4. Fødevarebokse / Poser

Det er god praksis at grov rense urterne derude. Derhjemme finrenses, skylles og lægges i lufttætte bokse med lidt køkkenrulle i bunden – køkkenrullen kan opsuge fugt fra våde planter, eller man kan fugte den lidt,  for at holde tørre urter friske.  Gør man dette,  har man friske urter i køleskabet i op til en uge. En anden mulighed er at lægge de rengjorte urter i en “lynlåspose”.

5. Tøj

Tøj efter vejret. Bliver man for alvor bidt af at sanke,  vil man også gerne ud i dårligt vejr. Og man kan sagtens sanke i hård blæst, regnvejr og endda snevejr.  Outdoor beklædning handler jeg her, da der altid er godt grej til gode priser :Outdoortøj (affilatelink)

6. Viden 

Regel nr 1 er : Spis aldrig noget du ikke ved hvad er og med 100 % sikkerhed kan identificere.

Det bedste er at tage ud med en erfaren sanker, og lære “hands-on” hvad der kan spises,  og hvordan man identificerer de enkelte planter  – Strandhøst laver ex. vis gerne ture ;-). Se her : Ture med Strandhøst

Det næstbedste er at skaffe sig viden selv og her er der en række bøger der hjælper på vej,

Jeg anbefaler og bruger disse kvalitetsbøger ( affilaite links) :

Vild – Thomas Laursen

Vild Mad I Køkkenet – Thomas Laursen

Meyers Store Naturalmanak

 

 

Derudover kan du klikke dig rundt på denne blog og se hvor de enkelte planter findes, deres kendetegn, anvendelse, voksesteder og sæsoner.

Go sanketur ! Man får altid et roligere sind, frisk luft og naturoplevelsen med hjem.

Det er meget sjældent jeg har fortrudt en sanketur – uanset udbytte !

Måske ses vi derude 🙂

 

 

 

 

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *