Strandarve er en lille grøn vækst der minder om et mini juletræ. Den kaldes strandens agurk, da den har en meget tydelig og genkendelig agurkesmag.

Voksested og kendetegn

Strandarve meget almindelig på sandstrande og er en af de få planter der vokser direkte i sandet ned til kysten. Ofte som den første plante på forstranden. Den ligner som nævnt et mini juletræ på 4-15 cm og har trekantede sukkulente blade, der vokser overfor hinanden 4 ad gangen op ad stængelen. De kan danne hele tæpper på sandende strande med gode forhold.

Smag og anvendelse

Når planten kommer frem, eller har sat nye skud og er lysegrøn smager den bedst. Den kan smage meget forskelligt og jeg har ikke helt knækket koden, men en kombination af jordbunds forhold, skygge og tidspunkt på sæsonen bestemmer smagen.  Når strandarven er i blomst, visner eller står i for meget tørke og sol bliver den typisk bitter og kan smage direkte grimt. Man må smage sig frem og efter perioder med regn eller hvis man kan finde dem i skygge/halvskygge under f.eks en hyben busk er der gode chancer for at få en lækker sprød sukkulent agurksmagende plante med hjem. Her kan du bruge den som agurk, den er dog mere hårdfør og tåler en let sautering eller at komme i en suppe som et sprødt element. Brug den i salat, som element i en tzatziki eller som pynt. En klassiker er at sylte strandarve som agurkesalat og spise dem på din hipster-hotdog eller bare på din leverpostejsmad.

 

Sæson

Strandarve kan plukkes fra april til september/oktober

Strandarve kan forveksles med sandkryb, som er mindre end strandarven og  har små mørkegrønne blade

Sandkryb er ikke giftig, men smager dårligt og bestemt ikke af agurk.

 

Kategorier: Planter

0 Kommentarer

Skriv et svar

Avatar placeholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *