Makrel

Makrellen er en sommergæst i de danske farvande, og er uhyre populær at fange.

Det er den dels fordi det er en lækker spisefisk, men også fordi det er et fiskeri hvor alle kan være med. Det er et fiskeri der ikke kræver en masse nøderi og specialgrej. I sæsonen trækker makrellerne rundt i store stimer og kommer stimen forbi,  der hvor du fisker, er de som regel til at fange … og ofte man kan fange mange på kort tid.

Foto : Makreller fanget ved Djursland af Svend Hamann  ©strandhøst

Det er flotte og stærkt fightede fisk der giver store oplevelser, både når de fanges og når de senere spises.

Makrellen trækker typisk rundt på halvdybt vand, og fanges derfor bedst fra moler og høfder, eller hvor dybt vand skærer tæt ind under kysten. Har du adgang til en båd er det selvfølgelig også et godt bud. Især hen på sensommeren kan den dog også træffes tæt på almindelige kyster,  hvor den jager rundt i overfladen i kæmpe flokke.

Anvendelse:

Makrellen er en såkaldt fed fisk, hvilket betyder,  at den er propfuld af de sunde omega 3 fedsyrer og andet godt,  til dig og din krop.

Fordi den er fed –  af en fisk at være –  kan den sagtens tåle en lidt hårdhændet behandling i køkkenet. Den er f.eks. god at stege og grille, da man derved fjerner lidt af fedtet. Så bare fyr godt op for grill, bål eller komfuret når du skal tilberede makrellerne. Rygning er også et oplagt valg. Har man en fiskerist kan den grilles hel over bål på meget varme gløder og vendes i risten. På den måde undgår man at den falder fra hinanden.

Frisk makrel er en virkelig lækker sommerspise,  og for rutinerede “kystjægere” og fiskere,  er en skindstegt makrel smagen af dansk sommer. Da sæsonen er lidt kort har man gennem tiderne udviklet diverse konserveringer og især røget makrel og makrel i tomat,  er blevet udødelige klassikere i de danske køkkener.

 

Min personlige favorit er makrel grillet hel i en fiskerist så skindet er sprødt,  serveret med tzatziki,  lavet på agurk i tern, strandurter og masser af frisk dild – den syrlige yoghurt og de knasende sprøde stykker frisk agurk er fremragende modspil til makrellens svulstige og lækre fedme. Strandarven og strandsennep er meget almindelige strandurter, og er til at finde i præcis samme sæson som makrellen er i de danske farvande.

Det er en ret der er til at have med at gøre og den kan laves på stedet – en god grillrist og et lille bål til fiskene og ingredienser til tzatziki i køletasken, så er du klar til at forkæle dig selv og måske nogle du godt kan li´ med friskfangede, sankede og tilberedte råvarer – on location.

Se evt mere om madlavning udendørs her: Outdoor Cooking Guide

Tager du ud og skaffer dig dine egne makrel er det vigtigt at have en køleboks med,  eller rense fisken på stedet og tage hjem straks efter fangsten.

Makrellen er desværre eén af de hurtigste fisk til at fordærve – dels pga. det høje indhold af fiskeolier og dels fordi man ofte fanger den i den varmeste tid.

Sæson

Makrel kan fanges regelmæssigt fra juli – har højsæson i august/september – og trækker væk igen ud på efteråret. Fra havne og båd kan der som regel fanges makrel et godt stykke ind i efteråret – men så er det også slut.

 

Metode

Makrellen er som regel relativ let at fange,  det handler mere om at finde stimerne.

Fra mole og høfder bruger man typisk et makrelforfang som dette   Makrelforfang  med en  Pirk   i enden (affilate link) . Man kaster ud og affisker vandet i forskellige dybder, med varieret spinner ind med skiftende hastighed.

Det er en fordel at kaste relativt langt så et sæt som dette er rigtig fint : Makrelsæt (affilliate link) – Vælg versionen i 9 fod med kastevægt op til 40 g.

En anden mulighed er at fiske med flåd og naturlig agn – ex. vis sildestrimler . Det er stærkt underholdende og børnene kan sagtens være med her. Spændingen når flåddet dykker under og makrellerne angriber i dybet kan konkurrere med hvilken som helst IPad eller smartphone 🙂 .

Se mere om metoden her og fiskeri fra kysten her : Guide kystfiskeri

I de tilfælde hvor makrellen trækker tæt på kysten i sensommeren vil man typisk fiske med almindeligt spinnegrej, da makrelforfang og pirk let sætter sig i bunden,  på det relativt lave vand langs kysten.

Det grej du normalt spinnefisker havørred og andre arter med fungerer fint til makrel. Se ovennævnte guide.

Smuk fisk, lækker i køkkenet, og den findes lige ude den danske sommer – go´tur !

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *