Hornfisk

Hornfisk er en vaskeægte forårsbebuder,  en udpræget sæsonfisk der ankommer til Danmark i store stimer sidst i April mdr.  Den er relativ let at fange, da stimerne går tæt under land,  og der er virkelig mange fisk.

Næst efter skrubben er det nok den letteste fisk at fange langs kysten . Især fordi den findes “overalt”  når de massive stimer trækker ind i vores farvande i foråret.

Hornfisken bliver ikke stor, men er alligevel en imponerende fisk med sit lange næb, og en længde på op til 1 meter,  de fleste fisk er dog “kun” på 60-80 cm. Den ligner mest af alt en mini-sværdfisk, med en meget lang krop.

Har du nogle børn du gerne vil gøre til lystfiskere,  så tag dem med ud og fange hornfisk i maj måned – fiskeriet er relativt let og chancen for fangst er stor. Og hvilket barn vil ikke betragte det som en kæmpe bedrift at fange sin egen sværdfisk til middagsbordet ?

Anvendelse

Hornfisken har grønne fiskeben,  hvilket skyldes et stof, som hedder vivianit. Dette stof er uskadeligt og findes naturligt i nogle fisk. Fisken er forholdsvis mager og dens kød er lyst,  hvilket gør det let at finde de grønne ben.

Kødet er meget velsmagende og fisken spises traditionelt stegt på panden med persillesovs og de første nye kartofler.  Der findes dog utallige opskrifter og min personlige favorit er den lidt utraditionelle røgede hornfisk.

Da hornfisken er en udpræget forårsfisk kommer den samtidig med de tidlige forårsgrøntsager som f.eks. nye kartofler, asparges og rabarber – og de lækre nye skud af strandurter som strandmælde, strandkål, strandbede osv.

Der er derfor alle muligheder for at lege vild gourmet med hornfisk og årstidens grøntsager, så det er bare med at komme ud til kysten og samle og fiske til et mindeværdigt måltid.

Sæson

Hornfisken trækker ind til de danske kyster sidst i April mdr., og de store stimer er i de indre danske farvande i starten af Maj mdr.  Det slår aldrig fejl. I starten af Juni tynder det ud langs kysterne, men hornfisken er her skam hele sommeren – blot på dybere vand. Man kan godt fange enkelte strejfere langs kysten, men ellers skal man på dybere vand langs moler og pynter for at  fange den om sommeren.

I sensommeren forlader den så DK igen og søger imod sydligere himmelstrøg. Man kan derfor i september igen fange den ved odder og pynter der stikker ud i havet, da trækruterne ofte går her forbi. Men den primære sæson er og bliver Maj mdr. hvor der er hornfisk “overalt” ved de danske kyster.

 

Metode

Det er langt det mest effektive at fange hornfisk med stang fra kysten. Den kan fanges ved UV-jagt, men dels er den svær at ramme og dels kræver det en rimelig sigtbarhed at få øje på de slanke fisk. Det er altså frem med fiskestangen og ud til kysten. Gerne en Maj-dag med høj sol og en lille smule vind der kruser vandet. Det er de optimale forhold, men i den korte periode hornfisken er her,  gælder det egentlig bare om at komme afsted – jeg har fanget hornfisk i al slags vejr.

Fiskeriet foregår i de lyse timer, da hornfisk primært jager med synet. Fisken er en rovfisk og bevæger sig helt oppe i vandoverfladen, hvilket betyder at den kan fanges ved spinnefiskeri og flådmede, med flådmede som det mest afslappende, enkle og effektive. Super til børn der måske lidt mister interessen, men flåddet og agnen fisker videre af sig selv – og pludselig er der bid.

Du kan læse om de forskellige fiskemetoder her : Fiskeri fra Kysten

I forhold til grej vil jeg anbefale at søge efter grej på denne side, der har alt hvad du skal bruge :

Fisk på krogen(affilate link)

God tur !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *