Friluftsliv & Grej

Lav mad i det fri

Naturoplevelsen man har derude,  når man samler skaldyr, sanker urter, fisker eller undervandsjager kan forlænges og udvides,  hvis man tilbereder de vilde råvarer man høster derude.

Hvis man medbringer  nogle få råvarer, lidt grej og planlægger lidt på forhånd,  kan man hente mange gode oplevelser,  med at sanke, fange  og tilberede vild mad i det fri.

 

Det at opholde sig i naturen, med radaren stillet ind på at skaffe mad, er i sig selv afstressende og meningsfuldt. Men hvis man virkelig vil stresse af, forbinde sig med naturen og opleve tempoet gå i stå,  så kan jeg anbefale at lave mad ude på den lokation,  hvor man i forvejen sanker, fanger eller samler råvarerne.

At lave mad over bål, ryge  eller grille tager jo tid, men det at bruge tid ude i det fri,  er måske det vi som  moderne mennesker  har allermest brug for ?

Overvej hvad det ville gøre ved dit stress niveau og din mentale tilstand at sidde på stranden og spise en ny røget eller ny grillet fisk og drikke kold hvidvin en lys forårs eller sommeraften ?

Eller sidde i ski undertøj og dynejakke og drikke bobler og svælge i østers ved fjorden en vinterdag ?

Eller tage ud til havet en oktoberdag og samle efterårets bær og urter til en varmende gryde over bålet – en ret du indtager derude, med en mørk øl i koppen?

Det er simpelt, giver gode oplevelser,  ro i hjernen,  og efter en dag i naturen med at sanke og lave mad over bål, sover du som en sten om natten.

 

Man kan selvfølgelig sagtens samle og dernæst tage råvarerne med hjem i køkkenet – det er der bestemt en masse livskvalitet i – men en fuldblods strandhøster vil på et eller andet tidspunkt tænke : “Hvorfor laver jeg det ikke bare herude ? ”  Og så er der ingen vej tilbage :-).

Hvis man beslutter sig for at lave mad over ild,  er det lækkert at have noget ordentligt grej med derud.

Mit eget standardgrej er – 1 af følgende varmekilder – efter råvare og måltid:

-En lille kuglegrill

-Hængegryde+ trefod  til bål : Bålgrej

-En lille rygeovn : Transportabel Rygeovn

-Det gode gamle gennemprøvede Trangia : Trangiasæt       (De sidst 3 er affilate-links)

Derudover medbringes:

1 go´ kniv

skærebræt

En dunk vand

Vådservietter og et viskestykke.

Råvarer til den ret jeg vil lave 

Spisegrej (tallerkener knive gafler) 

Mere behøves faktisk ikke – men man kan jo altid bruge lidt ekstra grej,  som f.eks et hjemmebygget nak og æd bord,  eller nogle flere skærebrædder og knive :-). Men det gælder om at holde det lidt simpelt.

Jeg håber du er blevet lidt inspireret til komme af sted og få samlet, sanket, fanget og tilberedt noget mad.

Står du og mangler noget bålgrej så kast evt. et blik på denne hjemmeside der har en hel kategori KUN med fedt båludstyr :

Outdoor Pro  (affilatelink)

Har du ikke helt mod på selv at tage afsted, eller købe en masse grej, så kan du jo samle nogle venner, din familie eller en håndfuld kollegaer og booke en tur med Strandhøst.

Så sanker vi, laver bål eller tænder op i grillen og laver mad derude i fællesskab  – med kyndig vejledning. Se mere her :

Ture og Events

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *