Guide til Bålmad: Nyd Madlavning i Naturen
At lave mad over bål er ikke kun praktisk, det tilføjer også en ekstra dimension til din udendørsoplevelse.
Her er en guide der hjælper dig til at mestre kunsten at lave mad over bål og skabe mindeværdige øjeblikke i naturen.
Mad over bål tager jo tid, men det at bruge tid ude i det fri, er måske det vi som moderne mennesker har allermest brug for ?
Overvej hvad det ville gøre ved dit stress niveau at f.eks sidde på stranden og spise en bål grillet fisk og drikke kold hvidvin en lys forårs eller sommeraften ?
Bålmad er simpelt, giver gode oplevelser, ro i hjernen og efter en dag i naturen med at sanke og lave mad over bål, sover du som en sten om natten.
Hvad gør du og hvad skal du huske at tænke på ?
1. Forberedelser før afgang:
- Vælg en bålplads med omhu: Find et sted, hvor bål er tilladt, og vær sikker på, at der er adgang til vand eller andre muligheder for at slukke ilden.
- Saml brænde og tændstikker: Indsaml eller medbring tørt brænde og optænding + pålidelige tændstikker eller en lighter.
- Du finder Strandhøsts guide til at lave et bål lige her : Lær at lave bål
2. Forbered ingredienser hjemmefra:
- Forbered dig hjemmefra: Skær og forbered ingredienserne derhjemme for at gøre madlavningen lettere udendørs.
- Miljøvenlig emballage: Brug genanvendelige eller biologisk nedbrydelige emballager for at mindske affald.
3. Grundlæggende teknikker:
- Stegning: Det er relativt simpelt at stege kød eller grøntsager på en pande eller rist.
- Kogning: Treben og hængegryde er teknikken til at koge supper, gryderetter eller ris over bål.
- Grillning: Med en grillrist henover gode gløder er det faktisk ikke så svært at efterligne havegrillen derhjemme – blot sværere at regulere varmen.
- Mad på pind: Kæmpe grillspyd og klassikeren snobrød kræver ikke andet udstyr end en lang og spids pind der kan laves på stedet.
4. Vejrforhold og planlægning:
- Vejrforudsigelser: Hold øje med vejrforholdene for at forberede dig på vind eller regn, der kan påvirke bålet.
- Planlæg i forvejen: Undersøg opskrifter og planlæg menuen i god tid.
5. Samvær og oplevelser:
- Inviter andre: Gør bålmad til en social begivenhed ved at invitere venner eller familie.
- Del oplevelser: Del dine bedste bålmadoplevelser og opskrifter med andre.
6. Brug det rigtige udstyr:
- Det rigtige værktøj er også i denne sammenhæng det halve arbejde se guide til udstyr her : Grej og udstyr til bålmad
Følg denne guide, og du vil være godt rustet til at mestre kunsten af bålmad. God fornøjelse med din næste udendørs madlavningseventyr!
Jeg håber du er blevet lidt inspireret til komme af sted og få samlet, sanket, fanget og tilberedt noget mad.
Har du ikke helt mod på selv at tage afsted, eller købe en masse grej, så kan du jo samle nogle venner, din familie eller en håndfuld kollegaer og booke en tur med Strandhøst.
Så sanker vi, laver bål eller tænder op i grillen og laver mad derude i fællesskab – med kyndig vejledning. Se mere her :
