Rød Tvetand

I starten af sankesæsonen er der ikke så mange urter fremme, men rød tvetand er  én af de første der titter frem i det tidlige forår.

 

Voksested og kendetegn

Rød tvetand er en meget almindelig plante og vokser på marker, i haver, i skovbryn. Ved kyster og strande,  i overgangen fra strandeng til mark eller skov. Når man går ved stranden, og søger efter spiselige planter, i det tidlige forår, er der ofte ikke så meget at finde. Rød tvetand er en af de tidligste forårsplanter, og ses ofte samtidig med de første spæde brændenældeskud.

Rød Tvetand er ret let at kende. Den bliver mellem 5 og 35 cm høj og bladene er takkede og grønne – af og til med rødlige nuancer. Form og udseende på bladene minder om mynte.

De sikre kendetegn er blomsterne og den firkantede stængel. Blomsterne er rød/lilla og navnet tvetand kommer fra disse. Hvis man kigger godt efter kan blomsterne minde om 2 tænder.

OBS: Som spæd plante kan den forveksles med hanekro der har en lammende effekt  i større mængder. Vent derfor med at plukke tvetand til den har sat blomster og er let at identificere. 

   

Smag og Anvendelse 

Tvetand smager henad brændennælden og har en lidt tør smag – en smule jernagtig og af “tørret krydderurt” . Rød tvetand er god  at kende i det allertidligste forår,  da udvalget af grønne sager ved strandene og i naturen,  ikke er så stort i januar-marts.  Man skal jo ud når man først er blevet bidt af at Sanke :-).

Hele planten kan anvendes og bruges på alle mulige måder. Tag toppene af og brug dem i en salat eller som pynt på smørrebrød. Som krydderi i sammenkogte retter, for at få en anden smag end oregano, timian, basilikum, eller hvad man ellers ville bruge. Man kan også ælte dem med i brød dej eller pizzadejen.  Og er man i pyntehjørnet kan de lilla blomster bruges som pynt på hvad-som-helst. F.eks østers eller blåmuslinger.

 

Sæson
Det tidligste forår og frem til november. I milde vintre allerede fra januar/februar. I de mørke måneder er der ikke noget mere livgivende,  end en kold gåtur ved stranden i skarp, lav sol.  Og når man alligevel er derude, er det dejligt at kunne hente en grøn urt med hjem i køkkenet,  på et tidspunkt, hvor der ellers ikke er så meget at hente ude i naturen.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *