Judasøre

I vintersæsonen er der ikke så mange ting man kan samle som de 3 andre årstider. Men der er altid noget spiseligt at finde i naturen og een af de ting man kan finde året rundt er svampen Judasøre. Det lidt specielle navn kommer fra et sagn der fortæller at Judas efter at have forrådt Jesus gik ud og hængte sig i et hyldetræ og efterfølgende voksede der øresvampe ud fra træet.

Voksested og kendetegn

Om myten er sand vil jeg ikke vurdere, men sandt er det at Judasøre primært vokser på gamle hyldetræer, og gerne træer der vokser i nærheden af havet. Kan man finde et hyldetræ der er gået ud forringer det ikke chancerne – til tider kan sådan et gammelt “lig” af et hyldetræ være spækket med Judasøre.

En typisk biotop ser sådan ud :

I fugtige og milde vintre er der  gode muligheder for at finde svampen og derfor regnes den som en svamp der kan findes året rundt. Judasøre er en bævresvampe, og har en karakteristisk vingummiagtig konsistens.  Den har oftest en brunlig farve og vokser som nævnt primært på hyld. I  tørre perioder,  kan svampene tørre ind til små hårde knolde , men så snart de får fugt fra luften eller lægges  i vand, svulmer de op igen til oprindelig størrelse.

Det er tydeligt hvor navnet kommer fra, da judasøre minde om et øre i form og den bruskagtige konsistens gør at man vilkårligt tænker på et øre når man står med den i hænderne. 

Smag og anvendelse 

Svampens smag er neutral og ikke særlig kraftig eller gennemtrængende. Den bidrager dog med noget umami og tekstur og konsistens i diverse retter. Jeg tænker selv på den som en “asiatisk svamp” da den er almindelig anvendt i det asiatiske/kinesiske køkken og derfor ofte er på hylden hos de mindre asiatiske købmænd.

Den er let at tørre og skal bare udblødes i vand ½ time for at få sit gamle ydre tilbage.

Judasøre fungerer bedst i saucer, supper og gryderetter hvor den bidrager med en fast konsistens og den er med til at give det asiatiske touch til din kylling i kokosmælk, thaisuppen eller en wok ret.

Det er ikke ufarligt at stege judasøre da det høje vandindhold kombineret med varmt fedtstof kan få svampen til at “eksplodere” på panden.

Bortset fra det,  er det en sjov ting at bringe med hjem i sit køkken, i en tid hvor der ikke er så meget andet at finde derude.

På denne lille gren fandt jeg forleden 15 stks – hvis du forstørrer billedet kan du nok få øje på de fleste. Det er således en ret let svamp at finde – hvis man kan altså kan finde hyldetræerne  – go´ jagt 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *