Pighvar
Pighvarren er en trofæfisk ved kysterne og meget eftertragtet. Det er den primært pga. sin størrelse og fantastiske spisekvalitet. Det er den andenstørste fladfisk i danske farvande og kan nå imponerende størrelser helt op til 25 kg.
Sådan et monster skal man dog ikke regne med at støde på nær kysten, men fisk på 4-5 kg fanges der en del af hvert år af stangfiskere og undervandsjægere, og det er ret realistisk at fange pighvar på 0.8 – 2 kg hvis man kender de rigtige spots.
Pighvar holder af fast grusbund og kraftig strøm. Oplagte fiskesteder er derfor Djursland, Lillebælt, Langelandsbælt, Storbælt og Øresund. Mange lystfiskere har også kastet sig over pighvarfiskeri langs Vestkysten, både i området mellem Blåvand og Hvide Sande, men også ved Hanstholm i nord.
Fiskeri med Stang:
Den bedste agn er en frisk tobis, men lange strimler af hornfisk, makrel og sild kan sagtens bruges. Man skal huske at Pighvarren er en glubsk rovfisk der primært lever af andre fisk, så den sædvanlige metode med børste- eller sandorm på en bundsnøre virker ikke til denne fladfisk.
Derfor skal agnen fiskes aktivt og bevæges hen over bunden så den ligner et bytte for pighvarren. Af og til fanges pighvarren på spinner, pirk eller blink, og man kan også bruge kunstige agn som Gulp Tobis. Det vigtigste er at simulere en lille byttefisk der færdes tæt på bunden i et relativt langsomt tempo. Det opnår man ved at spinne sit forfang i ryk eller langsomt hen over bunden. Her er et link til et færdigbundet forfang til pighvar og en god agn (affilatelinks) : PighvarForfang + Agn Pighvar
Foto : Strandhøsterens største pighvar so far - 4,1 kg og 7 cm tyk - Uvjagt, Djursland 2020. ©strandhøst
UV-jagt
Undervandsjagt med håndspyd eller harpun er en sjov og rimelig effektiv måde at fange pighvarren på, men det er også udfordrende da de er mestre i at camouflere sig, så de falder fuldstændig i med omgivelserne … Som uvjæger skal man derfor virkelig kigge grundigt efter små detaljer på bunden, der afslører at her ligger pighvarren. Fisken stoler så meget på dens camoflage at den er relativt let at få på spyddet eller harpunen når den først er spottet – problemet er finde og få øje på den. Et godt udgangspunkt er at tage ud i foråret og søge på 1-3 meter vand med grusbund og strøm. Vil du igang med UV-Jagt så kig her: Guide til UV-Jagt
Mindstemål pighvarre er 30 cm og der er ingen fredningstid.
Anvendelse
Pighvarren er en lusus-fisk og er et klassik indslag på de finere restauranter. Vi er helt oppe i Michelin klassen, og hvis du spørger en kok til hans yndlingsfisk vil rigtig mange svare :Pighvar. Den er i en klasse for sig. Både på grund af prisen og kvaliteten er det en råvare man gør lidt ekstra ud af.
Da fisken ofte er ret stor er en klassisk tilberedning at lade den fylde en hel bradepande, hvor man hvidvinsdamper den på en bund af urter og med krydderurter og smør lagt ned i dybe snit i ryggen. Hoved og ben fra pighvar regnes for de bedste til at koge en fiskefond på. Men det er mange mulige tilberedninger og det er bare at slå sig løs i fiske køkkenet, da alle klassiske fisketilberedninger kan bruges.
Eller lav dine egne 🙂 Smagen og konsistensen på en pighvarre svigter dig ikke.
Her kan du se et eksempel hvor jeg har lavet min egen opskrift :
http://strandhoest.dk/pighvar-med-asparges-vilde-urter-og-braendt-citron/
Sæson
Du kan begynde at fiske pighvar allerede i det tidlige forår, afhængig af varmen, så april er for det meste en god sæsonstart. Pighvar trækker ind mod kysten for at søge føde , og de store pighvar fanges ofte her – eksemplarer på helt op til 4-5 kg!
Omkring midsommer (slut juni) trækker en stor del af bestanden ud på dybere vand, hvor de gyder. Henover sommeren træffes enkelte eksemplarer på lavt vand, og når vandtemperaturen falder i sensommer/tidligt efterår kommer der endnu et træk af pighvar ind til kysterne.
Der er mange teorier og historier om pighvarren og dens færden, men de fleste er enige om at hvis vandtemperaturen er under 7-8 grader er der ikke mange pighvarrer tæt under land.
Du kan se mere om fiskeri fra kysten i denne guide Guide fiskeri fra kysten
Go jagt 🙂