Havtorn

Voksested og kendetegn

Strandområder, klitter, skrænter, hedelandskab ud til havet, langs veje og ved grusgrave.

Der kan du finde havtornen,  der danner buske/budskads og indimellem hele træer,  på steder hvor der er grus, masser af lys og gerne i et salt miljø.

Havtorn er oftest en busk, eller et lille træ,  der har små smalle sølvgrå/grønne blade,  og i efteråret masser af bær. Disse  varierer i farven fra mørkegule til dyb-orange. Busken har store spidse torne på grenene og havtorn er derfor vanskelig at plukke.  Med et par handsker og noget forsigtighed kan man dog godt plukke en mindre portion, hvis bærrene ikke er for modne og smatter ud imellem fingrene på dig.  Hvis det er tilfældet, eller man vil høste en hel bæreposefuld, er det lettere at klippe grene af og lægge dem hele i fryseren og banke bærrene af når de er frosne. Vær dog opmærksom på, at du skal have tilladelse til at skære grene af !

Med sund fornuft kommer man jo som bekendt langt, og skal du bruge en enkelt kvist til et lille experiment, eller til topping på en dessert,  bliver det ikke mig der melder dig til øvrigheden, fordi du klipper en kvist eller 2.  Ved “grovhøstning” er det en helt anden sag.

Smag og anvendelse

Nordens citron – den er ret syrlig og det enkelte bær indeholder samme mængde c vitamin som en appelsin. Det er let at forestille sig at vores forfædre har brugt planten til at få vitaminer vinteren igennem. Men den er ikke kun syrlig – havtorn smager, afhængigt af modenhed og voksested,  af  passionsfrugt, mandarin, ananas, appelsin, æblenoter og den har en stor friskhed.  Man behøver ikke bruge større mængder for at få denne smag, da det lille bær er pakket med smag.

Man kan gå 2 veje : Syrevejen hvor du bruger havtorn som citron, og anvender syrligheden i dressinger, saucer, til fisk, i drinks, på salater og alle andre steder,  hvor et tvist citron eller eddike vil være på sin plads.

Den anden vej er den søde vej,  hvor du bruger bærrets appelsin/passionsfrugt-smag til f.eks desserter, is og kager. Her skal der en del sukker eller honning til at balancere syrligheden, men i dessertkøkkenet passer det jo fint. Man kan f.eks også prøve denne opskrift : Vild Sodavand

 

Sæson

Sæsonen er relativt kort,  og man kan i et normalt år høste bær fra august til og med oktober, så man skal være derude i den ret korte periode hvor bærrene har den rigtige modenhed.

Til gengæld fryser bærret rigtig fint, og man kan gemme forråd i fryseren til at pifte vinterens retter og desserter gevaldigt op, i den mørke tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *