Blæretang

Voksested og kendetegn
Blæretang er meget let genkendelig og vokser overalt langs vores kyster – det er en glimrende tang for begyndere da alle kender den, nem at anvende og ret velsmagende.

Og det er en sikker fangst – hvergang !

Blæretang vokser alle steder hvor den kan finde sten eller andet hårdt matriale at fæste på. Den findes fra tidevandszonen og ud til 6-8 meters dybde.
Den er let genkendelig på flydeblærerne og de gaffelformede brune blade.
Yderst på bladene sidder frugtlegemerne som nubrede aflange “æg” der især i foråret er lækre og kan spises rå som nye skud. Det sikre kendetegn er flydeblærene,
men på steder med stærk strøm kan dog dannes bestande der har få eller ingen blærer.
Høst den kun lidt ude i vandet og kun steder med god vandkvalitet langt fra kloakudløb, industrihavne og Å-udløb. Brug som altid fornuften.

Smag
Blæretang smager salt, af hav, umami og lidt ærte/bønneagtigt. Blæretang kan bruges som smagsforstærker pga. umamismagen, men dens primære smag er salt/umami.
Tang er en råvare der er på vej frem, dels på grund af sundheds/smagsmæssige egenskaber, men også fordi det er en kæmpe uudnyttet ressource.

Anvendelse
Blæretang kan anvendes som chips, som tørret granulat i f.eks mel-paneringsblandinger-salt, i salater og i diverse supper og varme retter. Groft sagt hvorsomhelst man måtte ønske en lidt salt smag. Der er plads til eksperimenter for tang er slet ikke færdigafprøvet i vores danske/nordiske køkken. Blancherer man frisk tang bliver den øjeblikkeligt lysegrøn. Det synes børn er ret sjovt.

Høst kun de yderste spidser (10 -15 cm) da planten her er mest frisk og sprød.

Sæson
I princippet hele året , men de lækreste skud, blærer og spidser finder du i marts, april og maj.

 

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *