Strandhøsterens 5 bud
Løftede pegefingre og regler er der nok af i dagens samfund, et af de steder der ikke er så mange er ude i naturen. Der er dog nogle få ting du skal vide – både for din sikkerheds skyld, og for at overholde de gældende love på området.
1. Spis og server kun vild mad du med sikkerhed kan identificere og du ved hvad er.
Er du i tvivl så lad være – enkelte planter på stranden kan være giftige.
2. Sank, fisk og høst kun til eget forbrug
Hav god stil i naturen : Lad noget af planten stå tilbage og stop fiskeriet når du har fisk nok til eget forbrug. Lad være at grovhøste skaldyr og planter selvom du falder over en massiv bestand. Du har lov til at høste planter og bær i naturen til eget forbrug – i praksis det der kan være i en std. indkøbspose.
3. Sank kun fra rene og ikke fourenede steder
Det gælder både til lands og til vands. På land – undgå at sanke ved trafikerede veje, nygødede marker og hvor du ellers tænker der kunne være forurenet eller beskidt. Til vands – sank ikke i nærheden af kloakudløb, havne og åudløb. Vær opmærksom på algeopblomstringer og sæsoner.
Vedr. Skaldyr tjek evt. Fødevarestyrelsens hjemmeside om åbne og lukkede områder for kommerciel høst og fiskeri.
4. Overhold fredninger og mindstemål på fisk.
Det er dit ansvar at sætte dig ind i mindstemål og fredningstider på fiskene og husk fisketegnet når du fisker.
5. Et måltid behøver ikke kun være vildt
Mange af råvarerne er smagsgivere og krydderurter og udgør ikke noget måltid i sig selv. Det er langt fra alting der kan høstes eller fanges i mængder.
Til gengæld bidrager de med originale smage og et vildt islæt du ikke kan købe dig til i butikkerne.
Betragt de vilde råvarer som et økologisk, sundt og bæredygtigt supplement til dit køkken – så bliver du glad
Det er den enkeltes ansvar at sætte sig ind i reglerne for at færdes i naturen, og hvad man må plukke og fange, men når det så er sagt, er der heller ingen grund til at blive hysterisk – brug din sunde fornuft og følg skiltninger og henvisninger.
En kommentar
Pingback: