Guide til fiskeri fra kysten
600.000 danskere er regelmæssigt ude med fiskestangen, men der plads til mange flere ude langs vores kyststrækninger. Her de grundlæggende metoder, hvis man er lidt på bar bund og gerne vil i gang med kystfiskeri.
(Artiklen indeholder affiliatelinks)
Grej til Kystfiskeri
Lad os gå lige til det. Uden et sæt fiskegrej kommer man ingen steder.
Der kan nørdes i det uendelige med grej, men et klassisk all-round fiske-sæt til at fange fisk fra kyst og strand, er en fiskestang på 9-10 fod med en kastevægt på 15-45 g monteret med et fastspolehjul i str. 3000. Det er ret basic og dækker stort set alle situationer.
Et sådant sæt fåes i alle grejbutikker og jeg vil anbefale dette prisbillige – men fine begyndersæt: Fiskesæt – i 9 fods versionen. Og så er du godt rustet til at de forskellige slags fiskeri du kan dyrke langs de danske kyster.
Du kan altid specialisere dig, men dette sæt dækker de 3 almindeligste fiskeformer på kysten nemlig Bundsnøre, Spinnefiskeri og Flådmede. Du kan også dyrkes fluefiskeri og fiskeri med bombardaflåd fra kysten, men det er lidt mere avancerede teknikker og dem kan man altid kaste sig over – her nøjes vi med korte forklaringer på de 3 grundlæggende metoder.
Bundsnøre
Metoden er nærmest uændret i generationer og går ud på at man kaster et forfang (paternoster) med 2 kroge og et blylod ud på havbunden.
Krogene agnes med børsteorm, sandorm, sildestykker, rejer. Kan man ikke lide at håndtere de levende agn er der et alternativ i de kunstige GULP agn.
Så strammer man linen op og venter på at en fisk tager den agnede krog.
Når dette sker nøkker det i stangtoppen og fisken kroges ved at løfte stangen i en hurtig bevægelse. Man kan øge fangsterne ved at fiske aktivt – dvs. spinne et par meter ind med mellemrum, så forfanget affisker et større område, og vækker fiskenes nysgerrighed/jagtinstinkt. En anden måde at gøre dette på er at bruge forfang med perler og spinnerblade der også lokker fiskene til. Man kan også anvende en pirk eller et blink som lod – dette virker også som attractor.
Bundsnørefiskerens typiske fangster er fladfisk som skrubbe og rødspætte, men der er også torsk, fjæsing, sej, pighvar, slethvar og ål blandt fangsterne, med denne metode.
Spinnefiskeri
Metoden er mere aktiv end bundsnørefiskeriet. Man kaster nemlig sit blink ud i vandet, og spinner det ind igen. Blinket skal efterligne en lille fisk, og lokke rovfisk til at hugge.
Hvis blinket bare ligger på havbunden fanger det ingenting, men spinner man det ind, og tilfører det bevægelse kan man lokke rovfisk som havørred, sej, torsk, makrel og hornfisk til at bide på blinket, da de opfatter blinket i bevægelse som en lille byttefisk.
Typisk er det et opsøgende fiskeri, hvor man går langsomt langs stranden, og afsøger større områder for rovfisk.
Spinnefiskeri fra kysten efter havørred er nærmest en dansk fiske-nationalsport og havørreden er sportsfisk nr. 1 i Danmark.
Det er en super flot og velsmagende fisk, der fighter godt og kan nå anseelige størrelser. Der foregår et stort arbejde med at forbedre gydevilkår og udsætte små havørreder fra foreningernes side – så der opretholdes en jævn bestand af havørreder langs de danske kyster.
Makrel, Hornfisk, Fjæsing, Sej og Torsk fanges også jævnligt ved spinnefiskeri fra kysten.
Der er variationer i forhold til, hvilket blink man bruger til hvilke fisk, på hvilke årstider, og der kan bruges ophængerfluer, kystwoblere, pirke osv. Alt dette kan de vejlede dig om i fiskegrejsforretninger og i diverse fiskefora på nettet. Men grundlæggende handler spinnefiskeri om at kaste en kunstig agn ud, og spinne det ind, imens man prøver, at få det til at ligne en byttefisk. Gennemprøvede og velfangende blink på kysten kan du finde her : Blink
Læs mere specifikt under de enkelte fiskearter her på siden under menuen fisk og skaldyr.
Flådmede
En metode hvor man fisker en naturlig agn oppe i vandet, under et flåd. Ved kysten vil man oftest bruge en variant med indbygget kastevægt som f. eks bobleflåd, for at nå ud til fiskene.
1-2 meter under flåddet hænger en krog med agn ex en sildestrimmel, børsteorm eller en hel tobis.
Det er primært hornfisk der fiskes med denne metode, men den bruges også til havørred, sej og makrel.
Love og regler
Du skal have et fisketegn for at fiske ved de danske kyster – det koster 185 kr for et år. Og du kan købe det og læse mere her : Fisketegn
Derudover er der regler for fredningsbælter ved kysterne, fredningstider og mindstemål på fisk. Disse er enhver der fisker på kysten forpligtet til at sætte sig ind i.
Mere info:
Det her er en grundlæggende guide – Der er masser af sider dedikeret til fiskeri rundt omkring på nettet, så det er bare at google løs.
Har du brug for fornuftigt og funktionelt grej anbefaler jeg denne side Godt Grej – køber du via dette link støtter du strandhøst-siden med nogle % er. Det vil være værdsat, men det behøver du selvfølgelig ikke.
Ellers vil jeg bare opfordre dig til at finde sweateren frem og tage ud og høst nogle fisk – måske ses vi derude 🙂 .
Du får altid naturoplevelser og frisk havluft – og er der ingen gevinst i form af fisk, så er der masser af andet at høste på stranden.
Se evt guiden til sankning her: At sanke
Go´tur
2 kommentarer
Pingback:
Pingback: