Lægekokleare

Voksested og kendetegn

Vokser typisk i den første del af strandengen, og ofte ved beskyttede brakke kyster som nor og fjorde. Gerne mellem tagrør og i  opskyllet tang.
Koklearen udmærker sig ved, at være en af de få planter man  kan sanke i vintermånederne. Den er også kendt som “skørbugsplanten”, da man tidligere undgik denne sygdom ved, at spise bl.a. lægekokleare i vintermånderne,  hvor der ellers ikke er meget grønt at hente.

Planten er mørkegrøn og vokser typisk som en buket eller roset , der er samlet i bunden.  Kendetegnet ved saftige stængler og runde eller skeformede blade. Bladene er glatte og tykke med blodårelinende aftegninger på oversiden. Når den blomstrer er de med små, hvide blomster, der sidder i runde klaser. 

Smag
Lægekokleare har en grøn, lidt skarp og lidt bitter smag. Smagen kan beskrives som sennep, lidt løg, karse og selvfølgelig salt  og har en eftersmag med noter af peber.

Den tåler ikke meget varme, da smagen så nærmest forsvinder. Dette gælder for en del af de senneps/salt smagende strandplanter   

Anvendelse

Blade med stængler kan anvendes. Planten er sprød og saftig og derfor god rå i sandwich, salater, med kartoffel, som pynteurt til fiskeretter osv.

Den milde let skarpe sennepsmag kan man bruge i mange retter. Men det er oplagt at bruge den i retter med fisk i vintermånderne hvor der ikke er så meget andet at eksperimentere med.

De flotte blomster kan bruges som spiselig pynt på salater, fisk, smørrebrød og mange andre retter hvor en mild smag af sennep passer ind.

Sæson
November til Juni. Falder sammen i frost, men folder sig ud igen, i frostfrie perioder. Kan derfor sankes vinteren igennem de fleste vintre i dk. Blomstrer i maj-juni.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *