Friluftsliv & Grej

  • Guide til Bålmad: Nyd Madlavning i Naturen

        At lave mad over bål er en mindfuld, nødvendig og konkret aktivitet, det tilføjer også en ekstra dimension til din udeliv. Her er en guide der hjælper dig til at mestre kunsten at lave mad over bål og skabe mindeværdige oplevelser i naturen. Mad over bål tager tid, men det at bruge tid ude i det fri,  er måske det vi som  moderne mennesker  har allermest brug for ? Bålmad er simpelt, giver gode oplevelser, ro i hjernen og efter en dag i naturen med at sanke og lave mad over bål, sover du som som regel bedre om natten. Man kan selv bestemme niveauet – snobrød på…

  • 7 Grejtips til dit friluftsliv

    I dette indlæg har jeg samlet 7 uundværlige ting jeg altid har med på tur. Jeg er en halvgammel rotte der har dyrket friluftliv og outdoorliv i + 35 år – så listen bygger på konkret erfaring og ikke et eller andet AI koncept 😉 Det er  ikke dyrt grej, fancy gadgets eller materialer fra rumfartsteknologien. Bare en god håndfuld ting der altid er med, og som gør livet meget lettere og behageligt derude. De er absolut uundværlige i min samling af outdoor-grej og i min pakning, når jeg selv tager på tur i det fri. Nogle er helt essentielle og andre er bare i genren tips/tricks/komfort  og de har vist…

  • Lav mad udendørs – The basics

      Når man er har været udendørs i nogle timer eller dage og er blevet lidt træt eller kold er der intet bedre end et varmt måltid lavet “on lokation” , eller bare noget varmt at drikke. Man kan selvfølgelig klare sig med kold mad og drikke, men det er for mange en uundværlig del af friluftslivet, at lave varme måltider og ditto drikke ude i naturen. En af grundene er givetvis, at det er smadderhyggeligt. Hvis man fisker eller sanker er der også en vis mening og tilfredsstillelse i, at tilberede “byttet” derude hvor man har fanget eller fundet det.   Men hvad gør man ? Først og fremmest…

  • 10 tips til din første Sheltertur

    Er du ny i friluftslivet og klar til sin første sheltertur ?   De første par ture kan være svære og  der er typisk spørgsmål som kunne være : Hvordan man finder en shelter? Skal den bookes på forhånd? Hvad skal man have med? Hvad gør vi med mad og vand ? Derfor har jeg lavet en denne lille guide så din første tur  bliver en god oplevelse: 1. Find dit shelter Et shelter er en nem og praktisk måde at overnatte ude på. Shelter betyder egentlig bare ly eller læskærm, og de findes i mange forskellige afskygninger. I Danmark flest af den type,som er bygget af træ i et…

  • Sådan laver du et bål

    Et bål er oftest en central del af udelivet. Ud over hyggen giver bålet varme, lys, hygge, mulighed for at tørre ting og ikke mindst at lave mad. Her følger en step-by-step guide til at tænde et godt bål: 1 . Hvor ? På alle strande, markerede bålpladser og private områder med tilladelse. I DK kan man ikke bare lave et bål hvor man har lyst i en tilfældig skov, så ind og kig på naturstyrelsens hjemmeside hvor du kan finde bålpladser eller tag ud til stranden hvor du må lave bål på strandbredden de fleste steder. Når det så er skrevet, så kommer man også langt med sund fornuft.…

  • 7 tips til vinterovernatning i DK

    Er man ny i friluftsliv og overnatning udendørs, er det helt sikkert fornuftigt, at starte sit friluftsliv i de varme og lyse mdr. Men efter en tid, vil man måske prøve noget nyt, skubbe grænsen, eller udfordre sig selv lidt. En god måde at gøre dette på er at overnatte ude om vinteren. Det kan sagtens lade sig gøre og er et fint lille hverdagseventyr. Desuden er der masser af fordele ved vinterovernatning – de kommer til slut i indlægget. Jeg har været på adskillige vinterovernatninger i al slags vejr  og har derfor nogle vintererfaringer, jeg gerne deler her hvis nogle skulle have lyst til en nat i frost og…

  • Knob og knuder

    Keep it simple.  Er det ikke frygteligt svært med alle de spejderknob og indviklede knuder man “skal ” kunne for at være en sej outdoortype ? Svaret er NEJ  det er ikke så svært – og synes man alligevel det er det – så er mit råd at droppe den del af friluftslivet i første omgang. Der er selvfølgelig nogen der går voldsomt op i, at binde de rigtige knuder, på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde. Men hvis man er mere pragmatisk er det på ingen måde nødvendigt, at kunne en masse knob og knuder for, at dyrke det simple friluftsliv. Medmindre du dyrker klatring eller hænger…

  • Liggeunderlag

    Underlaget er en (livs) vigtig ting, når man ønsker at sove godt, og især når det er koldt er det vigtigt med isolering nedefra. Der er basalt set  2 slags underlag at vælge imellem : Fast Underlag (Skum) Det er det klassiske underlag og har følgende fordele: Punkterer ikke, kan holde til en masse – herunder at sidde ved bålet, vejer intet og er uopslideligt. Det er tilmed billigt. Ulempen er komfort. De fleste sover ikke helt fantastisk på et skumunderlag.   Oppusteligt underlag. De er en hel videnskab og der kommer konstant nye modeller. De har forskellige isolerende egenskaber og tykkelser. Jeg har selv 4-5  stks : 2 forskellige…

  • Pakkeliste til Sheltertur

    Hvad skal man have med ? Hvordan ser din pakkeliste ud ? Er det nødvendigt med dit og dat ? Svaret er individuelt, da nogen kan li´ at vandre, andre er nogle frossenpinde, nogle spiser meget,  andre næsten intet, nogle har rygproblemer og bruger ekstra underlag osv.  Så svaret er altid : Det kommer an på….. Men man skal jo starte et sted – så for eksemplets skyld ligger jeg her min egen grej-liste til en weekendtur i shelter i DK op.  Så kan man jo prøve sig frem ud fra det. Udover grejet skal man have planlagte måltider med og selvfølgelig tøj efter vejret. Listen er delt ind i…

  • Kniv og Økse

    Kniv og økse essentielle redskaber at tage med i naturen, da de er super alsidige redskaber.  Optænding, brænde, skære i snor, mad, snitte – listen er lang, og er der noget man ønsker som friluftsmenneske, så er det grej der har multifunktioner. Det er dog også potentielt farlige redskaber, så husk forbindingskassen og er du ikke vandt til at bruge redskaberne så udvis stor forsigtighed. Man kan sagtens klare sig med kniven til en start. Øksen er ikke for begyndere. Men hvad skal man anskaffe sig ? Det her er nok et af de områder hvor der kan nørdes mest 🙂 … Der findes alt fra den klassiske spejderdolk over…