Strandkål
Strandkålen er blevet ret populær de seneste år og er ofte éen af de første gode sager, man tager ud og henter som ny sanker – og det er ikke helt tilfældigt.
Strandkål er nemlig en fremragende grøntsag og kan bruges på flere stadier – en slags naturens turbo-broccoli. Vild mad handler ofte om en jagt på smage og “krydderurter”, men her en plante, hvor du kan samle dig et reelt måltid, eller tilbehør til en ret uden det store besvær.
Voksested og kendetegn
Strandkålen vokser typisk imellem sten og grus på lidt mere udsatte kyster. Gerne hvor der er opskyllet tang. Den findes sjældnere på sandstrande og i beskyttede miljøer.
Den har glatte blågrønne “duggede” blade og en stængel der bliver op til 60 cm høj. De små skud/blade der pibler frem mellem stenene i april er ofte rødlige/violette og planten skyder hurtigt i vejret.
Inden blomstring danner den blomsterstande der minder virkelig meget om broccoli. Den blomstrer i juni og juli med hvide blomster er samlet i en kugle øverst på stænglen. Strandkål smager bedst om foråret og i starten af sommeren.
Senere på sæsonen bliver den sej og hård. Den er almindelig i det meste af landet med undtagelse af Nord- og Vestjylland. Sidst på sommeren kan man indsamle frø fra strandkålen og så dem hjemme i haven.
Når man har fundet den et par gange er den meget let at identificere og anvende og kan næppe forveksles med andre planter.
I dette klip fra TV-2 østjylland bliver jeg filmet imens jeg høster strandkål og der er gode closeups. https://www.tv2ostjylland.dk/video/klip/nørderi-sanke
Indslaget er et 5 minutters portræt af “Strandhøsteren” – så du kan samtidig få et lille indblik i manden bag nærværende hjemmeside :-).
Strandkål på Djursland © Strandhøst
Smag
Smagen i strandkål udvikler sig efter sæsonen:
Nye skud smager fint af broccoli/asparges, men der er ikke meget mad i de små blade, så lad dem stå. Lidt senere omkring start/midt Maj kan man høste blomsterstande der ligner, smager og kan bruges som brocoli. Desuden med en smag der også har noter af asparges. En virkelig lækker plante.
De hvide blomster smager af kål og dufter og smager også af honning. De er dog mest anvendelige som pynt.
Derefter laver planten grønne transparente frø af sine blomster og der kan man med fordel slå til. De smager fremragende af kål og friske ærter.
De bliver dog hurtigt mørkegrønne og hårde og så går det lidt ned af bakke for strandkålen. Frøene bliver stenhårde og hele planter bliver mere og mere bitter som sæsonen går.
Anvendelse
Alle steder hvor du ville bruge brocoli og asparges kan du bruge de friske blomsterstande.
Udsprungne blomster til pynt, f.eks i salater.
De grønne frø anvendes som ærter, og der kan man give sine gæster en lille oplevelse da det alligevel er de færreste der har smagt denne vilde sæsonspecialitet.
Bladene kan igennem sæsonen bruges til forskellige ting, hvor man ønsker en vild kålsmag. Det er en virkelig anvendelig plante der kan bruges kreativt i køkkenet på de forskellige stadier.
Harpuneret skrubbe og strandkål ©Strandhøst
Sæson
April – September hvis man tager ydersæsonerne med. Herfra skal lyde en opfordring til god sankestil da det er meget forskelligt hvor meget strandkål der findes og det er de seneste år blevet en efterstræbt plante. Hvis der er en stor bestand så høst bare til eget forbrug, men er der få planter og der evt. allerede er høstet så lad dem stå.
Når du høster så nøjes med 1/3 af planten så vil den nemt klare sig og sprede frø til næste sæson.
Se evt mere om at sanke vilde planter her : At sanke vilde urter