Fisk & Skaldyr

Strandhøst handler blandt andet om at fange og samle fisk og skaldyr. Det er superlækre og anvendelige råvarer som vi i DK  har fanget og spist i tusinder af år. Det er stadig muligt for enhver at tage ud til kysterne og skaffe sig en omgang lækre fisk eller skaldyr, hvilket jeg betragter som et kæmpe privilegie. Herunder gennemgår vi hvad der kan findes og fanges ved de danske kyster.

 

FISK

Desværre er frisk fisk svær at opdrive.  Den du finder i supermarkedet og hos fiskehandleren som regel er et par dage undervejs.  Men man kan jo også tage ud til kysten eller fjorden og fange den selv. Mere bæredygtig, sund og frisk råvare er svær at finde.

De fleste af de normale spisefisk er arter der trives på lavt vand og kan nåes med fiskestang eller UV-grej.  Strandhøsts liste over relevante spisefisk du selv kan fange omfatter disse arter:

Havørred, pighvarre, slethvarre, sej, søtunge, hornfisk, skrubbe, makrel, rødspætte, ising, sild og fjæsing.

Nogle er mere sjældne end andre, men de er alle rimeligt almindelige ved de danske kyster.

I perioder på året og for nogle arters vedkommende perioder på døgnet kan de træffes tæt under land. Kender man til disse udsving og er på det rigtige sted,  med det rigtige grej er det bestemt helt normalt at fange een eller flere gode spisefisk på en tur.

Læs mere om fisk fangstmetoder og anvendelse i køkkenet i Strandhøstbogen om vild mad fra kyst og hav”  Bog

 

SKALDYR

 Skaldyr som østers, muslinger og hummer er i superligaen indenfor gastronomien  og er typisk også hvinende dyre i indkøb.  Men finder du et godt spot og har det rigtige grej kan disse ekstravagante råvarer hurtigt  blive hverdagskost. Eller en råvare du tager ud og henter til gæstebud eller særlige lejligheder.

En klassiker er f.eks at hente østers til nytårsaften.

Rigtig mange arter af skaldyr lever kystnært og kan samles i kystzonen og på lavt vand.

Følgende arter  kan findes og fanges i det kystnære vand:

Hummer, taskekrabbe, strandkrabbe, rejer, blåmusling, hjertemusling, strandsnegl, østers og knivmusling.

Nogle er mere sjældne end andre men alle er fuldt mulige at fange i DKs kystzone. Det kræver man sætter sig ind i hvor de forskellige arter lever på de forskellige årstider, og så skal man finde en metode der virker.

Alle kan være med og det ermuligt at fange strandkrabber og samle blåmuslinger og strandsnegle næsten alle steder.  Det er jo ikke hummer og østers ? Nej men en vellavet krabbebisque smager ligeså godt som hummersuppe, og smagen i en dansk strandsnegl minder umiskendeligt om muslinger.

Svigter jagten på fisk og skaldyr, kan kan man oftest sanke planter og tang med til køkkenet.

Frisk havluft, smuk natur, ro i sjælen og naturlig træthed er sikre gevinster  – uanset udbyttet til køkkenet.

Læs mere om fisk og skaldyr, fangstmetoder og anvendelse i køkkenet i Strandhøstbogen om vild mad fra kyst og hav”  Bog