Strandkrabbe

Den almindelige strandkrabbe er den mest udbredte krabbe i Danmark og findes nærmest overalt på lavt vand om foråret, sommeren og efteråret. Det er en herlig sommeraktivitet at ligge på en bådebro og kigge på livet under overfladen, imens man holder øje med om krabberne dernede er ved at være sultne, ikke mindst sammen med børn.

 

Dyret har ti ben og de to forreste “ben” er kraftige klosakse, som den bruger til at fange sit bytte med og bide dig i fingrene hvis du kommer for tæt på. Krabben er variabel i farverne, men de mest almindelige farver er grålig, brunlig eller grønlig. Farven afhænger b.la. af krabbens omgivelser. Fx er strandkrabber, som lever på sandbund, ofte lysere i farven end dem, der lever på mudderbund og i tangskoven.

Strandkrabben er meget nataktiv, hvilket betyder, at den helst sidder og gemmer sig under tang og sten, mens det er lyst. Efter mørkets frembrud, går strandkrabben på jagt efter sit bytte. Det betyder at du gerne skal finde tangbuske og/eller sten på lavt vand hvis du vil fange mange krabber i dagslys, da du så kan fiske dem tæt på deres dags-skjul.

Fang Strandkrabbe

Det er let at fange strandkrabber og en sjov og spændende aktivitet for børn og os der aldrig blev helt voksne. Der er 2 grundlæggende metoder hvis man er ude efter krabberne.

Snor + madding fra broer og stensætninger

Med en simpel snor og en tøjklemme kan du fange masser af krabber. Der er en fordel at tøjklemmen lander på bunden,  så en sten med hul i eller en møtrik kan bindes på snoren lige ved klemmen.  Tøjklemmen bruges til at holde maddingen, som krabben så bider sig fast i med klosaksen. Den giver nødigt slip og man kan derfor forsigtigt hive den op i en medbragt spand. En del falder af på vejen men det er jo kun med til at øge spændingen. En klassisk agn er en knust musling der sættes i tøjklemmen. Alle former for fisk, havsnegle, rejer osv fungerer også.

Snorkling på lavt vand

Der er også vældig sjovt og spændende at samle krabber iført maske og snorkel, på lavt vand. Der skal kigges ved sten og tang. Man kan ofte finde krabberne ved at løfte lidt op i en tangbusk eller kigge rundt om høfder og små stensætniger.  Krabberne samles i et net eller en overskåret 1½ liters flaske hvor man holder toppen lukket med en behandsket hånd. For undgå at blive bidt i fingrene er det rart at bruge handsker, f.eks neoprenhandsker der også holder på varmen.  Man kan finde opbevaringsnet, neporenhandsker, masker+ snorkel og andet grej til snorkeldykning her i en super kvalitet – brug søgefunktionen her: Dykkerbutikken (affilatelink)

Anvendelse

Strand krabber bliver ikke store – max 6-7 cm over rygskjoldet. Der er derfor ikke meget kød i sådan een – men der er masser af lækker skaldyrssmag. Løsningen er derfor typisk at lave en bisque eller suppe af krabberne, hvor man trækker smagen ud og kasserer krabbeskallen efterfølgende.  Krabben aflives ved at lægge den på “ryggen” og halvere den med en tung kniv. Så får man også mere smag ud af dem.

Hvis man er meget ambitiøs med sin madlavning KAN man jo godt tage de største eksemplarer. Koge dem og behandle dem som taskekrabber og lave små gastronomiske vidundere af strandkrabbekødet, men det er et pillearbejde uden lige, og kræver et stor engagement.

De fleste der skal forsøge sig med krabberne går med bisquen og der ligger utallige opskrifter på denne rundt omkring på nettet – feks denne Krabbebisque

God fornøjelse med at fange og spise strandkrabben 🙂

 

 

 

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *