Metoder

Find mad i havet

 

Råvarer som muslinger, snegle, østers og tang,  kan på nogle lokaliteter samles fra land, ved lavvande.  Men oftest er det en kæmpe fordel, at kunne bevæges sig lidt ud i vandet.

Hvad sanker man i havet ?

Tang kan høstes hele året, men er lækrest og sprødest i forår og forsommer.

Muslinger, Snegle og Østers kan i princippet også hentes hele året , men de fleste undgår dem om sommeren da risikoen for giftige alger er højest her.

Ang muslinger kan man orientere sig om algesituationen pt. på fødevarestyrelsens hjemmeside. Og læse mere om østers og blåmuslinger her på Strandhøst.

Hummer og krabber kan fanges med udstyr til Undervandsjagt

Hvordan gør man ? 

Om sommeren kan du bare  smøge bukserne op eller smide tøjet og vade ud i havet og hente alle de gode råvarer,  men på andre årstider kræver sankning i havet følgende grej:

Gummistøvler – ud til 20-30 cm dybde.
Waders– Ud til 1 meter.
Våddragt – Ud til så dybt du kan dykke.

Handsker til muslinge- og østershøst – de kan skære når de sidder i klaser og man skal løsne dem fra hinanden.
En saks til at klippe tangspidser evt. lugejern eller rive,  hvis du skal løsne tangen på dybt vand.
En spand til høsten.

Husk altid at orienter dig om algesituationen, og hold afstand til udløb fra dræn, havne, kloaker mv.  Brug din sunde fornuft og sank fra steder der er rene og uden alger.

Så er det ellers bare at bevæge sig lidt ud i havet og sanke lækker tang, muslinger, snegle og østers.

Her er en lille liste over hvad jeg selv høster og på hvilken dybde – du kan se sæson og voksested ved at klikke på arten hvor den er fremhævet:

Østers  – 0 – 2 meters

Sukkertang 2-4 meters

Blæretang 0 – 4 meter

Blåmuslinger 0-2 meter

Hummer 2-4 meter

Taskekrabbe 2-4 meter

Strandkrabbe 0,5 -3 meter

Strengetang 1-2 meter

Sexede er de ikke – men de er uendeligt praktiske når man færdes i strandkanten eller lidt ude i vandet. En bare lidt seriøs strandhøster kommer ikke udenom et par solide gummistøvler, hvis man skal ud og høste muslinger, østers og tang.

 

Med et par waders kan du stryge rejer, vade ud og øge rækkevidden med din fiskestang, høste tang på lidt dybere vand, og vade ud til banker af muslinger og østers. Kort fortalt øger du din rækkevide og dit sanke/fiske område.

Man kan sagtens klare sig med gummistøvler, men et par waders øger mulighederne når man sanker, høster og fisker i havet. Hvis man ikke synes det ser så smart ud igen, så kan man jo have grejet liggende i bilen og kun bruge det når man har fundet sit spot. Der må hver enkelt gøre op med sig selv, hvor forfængelig og modebevidst man er…..

Jeg talte engang med en fisker på stranden, der insisterede på at han en lun sommeraften havde scoret en fremmed pige, imens han var iført sine waders og fuldt fiskeudstyr. 🙂

Det må have været lystfiskerpral i turbo-udgave,  for et par waders klæder alligevel de færreste.

Men nu tager vi jo heller ikke ud og høster på stranden for at gøre os til og spille smarte.  Så anskaf du dig bare et par røjsere,  og så du kan komme lidt ud i vandet og høste 🙂 …

Hvad skal man så købe ?

Det handler primært om at holde sig tør, og i ydermånederne også varm, hvilket lettest opnås i neoprenprodukter, der ud over at være vandtætte også holder på varmen.

Jeg anbefaler derfor disse produkter der både er solide, varme og ikke koster en bondegård:

 

Go sanketur ude i Havet.

Fornuftigt Grej :  Waders  –  Gummistøvler –  Våddragt udvalg

Alle 3 link er reklamelinks og du støtter strandhøst ved at købe herigennem

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *