Hybenroser
Voksested og kendetegn
Hybenrose eller rynket rose står overalt ved de danske strande og du kan høste de flade rødorange hybenfrugter sidst på sommeren og ind i efteråret, men her skal det handle om selve blomsten, altså de rosenblade som hyben sætter.
Hyben er en invasiv art og bekæmpes mange steder intensivt så man skal generelt ikke bekymre sig og bare plukke løs. Den er let at kende, da den laver store krat på stranden og har karakteristiske lyserøde roser og tusinder af små torne overalt på grenene. Selve blomsten – Hybenrosen – er fantastisk flot og har typisk en gennemtrængende pink farve. Der findes også hvide og gule varianter, men det er typisk den lyserøde vi støder på.
Når hybenbuskene sidst på sommeren afblomstrer sidder de orangerøde hyben tilbage.
Smag og Anvendelse
Roserne er lige til at plukke af i små håndfulde og man samler hurtigt en bæreposefuld. De dufter og smager parfumeret, sødt og “luxus-agtigt” . Smagen af dansk midsommer og lyse nætter. Det er jo en rose, så der er både noget fortryllende og romantisk over den.
Hybenroser kan bruge i f.eks. denne opskrift på Hybenrose Sirup , eller rystes med flormelis og tørres i ovnen til Tørrede Rosenblade, der så igen kan bruges til kagepynt, oven på yoghurt eller is. Et andet bud er en simpel rose-eddike : Put en håndfuld hybenroser i æbleeddike og lad dem trække et par døgn. Udvikler den fineste “florale eddike” og en fantastisk farve.
De kan også bruges som spiselige blomster i en salat, og til at få alt andet sommermad til at se godt ud. Bor du sammen med en prinsesse, havfrue eller evt en lille fe, så er alt med hybenroser en sikker vinder. De kan løfte mange andre råvarer og anretninger og få dem til at ligne noget der er sakset fra et livsstilsmagasins sommerferie tema.
Derudover tilføres der et stænk sommer, klit, badeferie, saltvand, sommerhus og Danmark når det er smukkest til maden – og den stemning er vi alligevel mange der godt kan li´. Laver du de tørrede blade kan du fremkalde den stemning selv en mørk vinterdag, hvilket erfaringsmæssigt er yderst velkomment når man sidder der og spiser morgenmad midt i den mørkeste vinter.
Sæson
De flotte hybenroser kan plukkes fra ca juni og sommeren ud – hvor længe afhænger af vind og vejr, men jeg har fundet fine hybenroser helt hen i oktober mdr.