Fjæsing

 

Fjæsingen er en udpræget sommerfisk og kommer tæt på land i de varme måneder, Her er den visse steder en hyppig fangst, ofte til irritation for lystfiskerne, da det er den almindeligste giftige fisk i det kystnære vand.

Man skal dog ikke lade sige afskrække af giftigheden, i forhold til at spise fisken, da det kun er i piggene der er gift. Er de først afskåret,  står man tilbage med det lækreste kød.  Fjæsingen har gift i piggene lige bag hovedet ( se billedet herover) og på begge gællelågene. Bliver man stukket, kan man neutralisere giften, ved at putte det ramte område i så varmt vand man kan udholde – uden at blive skoldet selvfølgelig. + 40 g ødelægger giften.  Går man målrettet efter fjæsing er det en god i de at medbringe varmt vand i en termokande. Alternativt kan kaffe/the fra termokanden bruges. Giften sammenlignes med et hugormebid, mens nogle ofre beretter at det mere er som et kraftigt bistik.  Det er ubehageligt men sjældent alvorligt … se hver hvad anbefalingerne er :Fjæsinge stik Giftlinjen  

Således opmuntret kan vi se på hvad vi kan bruge fjæsingen til, og hvordan vi fanger den :

Anvendelse

Fjæsingen er en lækker spise, men ikke særlig udbredt i de danske køkkener, måske p.g.a af giftpiggene, der dog let skæres bort. Hvis man lægger et skråt snit igennem hele fisken lige bag de giftige pigge i rygfinnen ( se billedet herover) og frem bag brystfinnerne og bag de 2 giftpigge på gællelågene, har man nærmest renset og uskadeliggjort fisken med et snit. Tilbage er at skylle bughulen og fjerne lidt blod langs ryggraden. Husk at du også kan stikke dig på en død fjæsing.

Metoden demonstreres på de 2 billeder her før/efter :

Når denne lille operation er udført er de super let at filetere bagkroppen. Filetterne er rigtig lækkre stegt på skindet,  men du kan også bage stykkerne hele i ovnen. Der er plads til kreativitet, da der ikke findes en bestemt ” klassisk” måde at lave fjæsing på. Der er gode erfaringer med at salte og røge den – men prøv dig frem hvis du tør gå i krig med fjæsingen.

 

Sæson

Fjæsingen er tæt under land på lavt vand fra ca maj og til og med august. Sæsonen er længere hos fiskehandleren , men vil du selv ud og fange er det om sommeren det foregår. Fjæsingen trækker imod dybere vand når temperaturen sænkes i sensommer/efterår. Der er mange på Jyllands østkyst – især på Djursland, Sjællands Nordkyst. Læsø, Samsø og Anholt holder også mange fjæsinger.

Metode

Fjæsingen kan fanges på naturlig agn, almindelige kystblink og fluer – den er nærmest altædende og kan til tider spolere alt  andet fiskeri, da den sluger alt der kommer forbi.  Et mindre blink evt. med en ophængerflue som på fotoet herunder er ofte effektivt og kaster andre arter som havørred, makrel og hornfisk af sig. Medefiskeriet et også effektivt da fisken som nævnt er nærmest altædende. Sild, rejer, børsteorm og sågar hele tobis indhaleres lystigt af fjæsingen hvis den ellers er stor nok til at kunne nedsvælge agnen.

Er fjæsingen til tider let at fange,  er den til gengæld lidt svær at håndtere,  p.g.a. de giftige pigge. Det kan anbefales at have et par handsker og 2 tænger med til at håndtere dyret sikkert.

Når man har aflivet og afkroget fjæsingen kan man lave snittet vist herover og hjemtage bagkroppen uden giftpigge.

Du kan læse om de forskellige fiskemetoder her : Fiskeri fra Kysten

I forhold til grej vil jeg anbefale at søge efter grej på denne side, der har alt hvad du skal bruge :

Fisk på krogen( affilate link)

Fjæsingen er også et let bytte for undervandsjægeren – da den ofte ligger nedgravet i sandet og her let kan stikkes med spyd eller harpun. Det er også her vigtigt at håndtere fisken med forsigtighed – man ønsker ikke at blive stukket hvis man ligger langt fra land.  Fjæsinge-specialister iblandt uvjægerne bruger et håndspyd uden modhager og en spand med et “v snit” i kanten. Fjæsingen stikkes i nakken/hovedet og aflives dermed i samme bevægelse. Derefter kan man trække den af spyddet i V hakket på spanden og dermed undgå at røre ved fjæsingen før man står hjemme i køkkenet.

God tur !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *