Opskrifter

  • Røget Blåmusling

    Det er nemt og lækkert at ryge sine muslinger selv – og en fin ting at gøre “on location” hvis man selv er ude at samle – tag hvidvin og brød med og spis på stranden. Du skal bruge : En god håndfuld blåmuslinger pr person Rygesmuld Noget at ryge på – kunne ex. vis være  : En gryde +  en si + et bål Eller en lille kuglegrill + kul En lille transportabel rygeovn Hvad gør du ?  Her kommer en gennemgang af processen i billeder 1 .Fang eller køb blåmuslinger Tænd et bål eller tænd op i grill eller rygeovn Når der er god varme så smid en…

  • Varmrøget Fisk – En Guide

    Det er ikke så svært at varmrøge sine egne fisk. Det kræver en smule øvelse og fornemmelse for røg og temperatur, men det kommer efter nogle få forsøg. Metoden kan bruges til alle mindre fisk fra 6-700 gram til godt 1 kg. Processen har 4 trin: FRYSNING, SALTNING, TØRRING og RYGNING Alle 4 er med til at minimere bakterier og konservere fisken. Frysning kan udelades når man varmryger, men er man urutineret er det en god sikring at gøre det. Sådan gør du : Frysning -Fang en eller flere ørreder eller makreller med en vægt på 500 g – 1000 g -Rens dem, behold hovedet på, gæller og indvolde fjernes…

  • Pighvar med asparges, vilde urter og brændt citron

    Pighvarren er en af vores bedste, hvis ikke den bedste, spisefisk. De gange jeg har været heldig at fange en pighvar af en vis størrelse, har jeg dampet den hel med hvidvin og urter. Det er heldigvis sket flere gange efterhånden 🙂 Det er en lækker og enkel opskrift der kan varieres i valg af urter og grøntsager, og der kan anvendes andre fisk. En bradepande og en god flaske hvidvin skal man dog altid bruge 🙂 Her er brugt asparges og strandkål, da sæsonen for Undervandsjagt  og Kystfiskeri på pighvarre og falder fint sammen med sæsonen for grønne asparges og strandkål i starten af maj. Samtidig er det en årstid…

  • Strandbede med Chorizo

    Strandbeden er en ret sikker plante at finde på de rigtige lokationer, og den kan typisk høstes i fornuftige mængder. Den er stamfader til de bedearter der dyrkers kommercielt, som ex. sølvbeder og rødbeder – men har dog en lidt anden smag. Den smager let bittert, salt og med en mild karsesmag. I denne ret kombineres den let bitre og salte smag med fede elementer som ost og fløde. Der toppes med umami og styrke fra chorizoen og syre fra citron. Man kommer således godt omkring i grundsmagene med salt, bittert, surt og umami. Dette er en lille ret, der tager 5 minutter at lave og kan indgå i en…

  • Klitrose snaps

    Verdens letteste opskrift kommer her : Ingredienser  1 flaske neutral smagende vodka En  håndfuld modne hyben fra klitrose Sådan gør du :  Lav en drink eller 2 med vodka – så ca 1/5 del af flasken er tømt. Fyld den op med hele hyben. Vent en mdr. Filtrer den gennem et kaffefilter og hæld tilbage i flasken. Den har nu en fantastisk rød/violet farve. Kan drikkes omgående men udvikler sig over tid, holder nærmest uendeligt. Bruges i drinks, som snaps på frokostbordet, shots til festen eller nydes ved bålet, istedet for den ellers obligatoriske mørke rom på din næste friluftstur. Skål og go tur 🙂

  • Havørred m. sukker og salturt

    Laksefisk er lidt fede i kødet. Det skal vi ikke bekymre os om,  da det er fedt af den gode og sunde slags, men smagsmæssigt har det godt af noget modspil. I denne ret modsvares fedmen fra fisken af salturt, og surhed/syre fra citron og sennep. Sød smag fra farin og lidt bitterhed fra mandlerne og man har de 5 grundsmage i een ret. Utroligt velsmagende kombination – prøv den bare !yder du ikke. Men først skal du skaffe dig en laksefisk – det kunne f.eks. være en selvskudt havørred som den i opskriften herunder , eller en hvilkensomhelst ørred  du måtte fange,  men måske svigter fiskelykken o Det fortrg så…

  • Kandiserede Hybenroser

    Gem sommeren i glas eller bøtter og lav en let og enkel pynt til kager, brug dem på is eller på din morgen-yougurt. En mørk vinterweekendmorgen kan det være ret hyggeligt, at tænke tilbage på sommeren, imens man knaser løs i müsli og hybenblade der smager af sommer, strand og sukker. Ingredienser: Mange hybenroser Flormelis Stor Plasticpose Fremgangsmåde: Put et par spiseskeer flormelis i posen sammen med 6-8 håndfulde hybenroser. Pust forsigtigt posen op og luk den så den nu er en “ballon” der  indeholder roser, flormelis og luft. Rystposen så der kommer et fint lag flormelis på rosenbladende. Fordel bladene i eet lag på en bradepande og bag dem…

  • Saltindbagt Mørbrad m. Vilde Urter tilberedt i bål

    En opskrift der skal laves i det fri over et bål Ingredienser : 1 Svinemørbrad Smør/olie til stegning/grillning ½ kg salt 1 kg mel Vand Gråbynke, Røllike, Brændenælde,  eller anden krydderurt fra naturen. Gråbynke er en favorit da den er ret “salvie-agtig” i smagen og salvie og svin er et klassisk match. Kødet pudses af for sener og fedt og brunes hurtigt på en pande eller grill. Bliver bedst på en bålpande med olie og smør. Der laves en saltdej ved at tørblande mel og salt og tilsætte vand til konsistensen er som modellervoks. Ingen hokuspokus – det er lige ud af landevejen. Dejen rulles ud og pakkes tæt omkring…

  • Søtunge Meuniére m Brændenælde og Strandfladbælg.

    Da jeg her i maj måned var så heldig at fange en del flotte søtunger på en Undervandsjagt skulle der festes i køkkenet. En klassisk tilbereding af denne fisk, er den franske alá Meuniére. Den originale opskrift er med smør, persille og kapers, men da jeg på turen sankede de første strandfladbælge og nogle nye brændenælder, kunne de passende give retten et lille vildt tvist. Meunière er en klassisk, fransk tilberedningsmetode, som især bruges til fladfisk. Ordet meunière er fransk og betyder “møllerkone”. Møllerens kone havde let adgang til mel, og at tilberede noget à la meunière betyder ganske simpelt at man vender fisken i mel og steger den i…

  • Moules Marinières

    Vinteren og det allertidligste forår er ikke just årstiden, hvor man finder en overflod af vild  mad ved stranden. Men ude i vandet – eller fritlagt ved lavvande kan man finde “Det sorte guld” – Blåmuslinger. De er til gengæld i topform og ret sikre at samle på netop denne årstid. Og om sankning i havet her: Sanke I havet Nogle mennesker bryder sig ikke om muslinger af forskellige årsager og det er en stor skam. Mage til delikat, billig, økologisk og bæredygtig fastfood findes ikke. Og ligesom med kaffe, ost, alkohol og oliven er muslinger noget man kan lære sig at spise, selvom det måske ikke er kærlighed ved første…