Ramsløg
Hvor vokser Ramsløg ?
Ramsløg vokser mange steder i kystnære løvskove, men kan findes i parker, skove, haver og på kirkegårde. De gror ofte i skyggefulde områder i store bestande. Af konkrete spots kan københavnerne høste ved Kongelunden og Søndermarken og Aarhusianerne kan hente alle de ramsløg de kan spise i Risskov og på Vestereng. De steder ramsløg findes er der som regel nok til alle, selv ved vores største byer.
Hvordan kan jeg kende den ?
Paradoksalt nok er ramsløg nok den mest populære sankeplanter blandt lægmand. Et paradoks fordi det faktisk er muligt at forveksle ramsløg med dødeligt giftige arter som høst-tidløs og liljekonval. Man skal derfor være 100 % sikker i sin identifikation.
Det sikreste kendetegn er lugten, og med erfaringen er man ikke i tvivl. Er man begynder er man nødt til at nuldre hver enkelt plante og lugte til den. Den karakteristiske løglugt er et sikkert kendetegn. Og du SKAL som nævnt være sikker !
Chancen for at støde på liljekonval og høsttidsløs i skoven er ret lille, men man kan ikke afvise den. Har man plukket ramsløg før, kender sine spots, og lagt mærke til dens kendetegn, kan man dog næsten ikke være i tvivl. Vær opmærksom på at hvis du har høstet mange løg lugter alle dine fingre af løg/hvidløg uanset hvad du rører ved.
Smag
Ramsløgets blade har en fin aromatisk smag af hvidløg, løg og med en smule porre. De er mildere end hvidløg, men meget stærkere i smagen end f.eks. purløg. Det har simpelthen sin egen smag inden for løgfamilien og nok derfor den er blevet så populær.
Den svovlede hvidløgsmag og duft bliver stærkere med alderen/størrelsen på løgene og hen i maj er det faktisk allerede for meget af det gode. Når bladene når en størrelse hvor man gider at høste af dem er de perfekte. 5-10 cm høje og med udfoldede blade.
Anvendelse
Du kan bruge den i retter hvor du normalt ville bruge løg og hvidløg. Og du kan lave specielle ramsløgsprodukter hvor ramsløgspesto/ramsløgsolie og ramsløgssalt er klassikere. Min personlige erfaring er at de friske skud egner sig godt til at fermentere og ramsløgsfrøene giver et unikt produkt hvis man salter dem og laver dem som kapers. Sådan et glas i køleskabet er det rene guld og kan løfte dit hverdagskøkken til usete højder. Det er også meget brugt at kombinere med nogle af de andre sæsonvarer der kommer i det tidlige forår ex. stenbiderrogn eller de første asparges. Marts mdr er generelt råvarefattig på lokalt grønt i DK så det er bare at eksperimentere med ramsløgene der er noget af det første der pibler op.
Vafler på bål, stenbiderrogn og friske ramsløg – strandhøst på tur i Risskoven v Aarhus.
Sæson
Når foråret banker på, begynder de små lysegrønne blade at pible frem fra jorden. I januar/februar kommer spirene som regel og i marts er den på toppen – i april og maj optræder den som bunddække mange steder – i store bestande. Ramsløg blomstrer i maj og blomsterne kan bruges som mildt hvidløgsmagende pynt på hvad-som-helst.
Efter afblomstringen kan du plukke blomsterfrø i en kort periode- det er små runde kugler der popper i munden og de kan syltes til ramsløgskapers eller bruges på sjove måder i diverse retter som friske.
Hvis du vil ud at finde ramsløg så tjek evt min sankeguide her : At sanke
Go jagt !