Tørring af svampe, urter og bær

 

Guide til at tørre og gemme de ting du sanker.

Sæsonerne for de forskellige vilde urter, bær og svampe er ikke nødvendigvis særlig lang.  At tørre emnerne så de kan gemmes, giver mulighed for at opbygge et forråd og forlænge sæsonerne. Især urter og svampe er velegnede til den form for konservering.

Tørring er én af de ældste metoder til at gemme af overfloden, og i al sin enkelhed går det ud på at få så meget væske ud af emnet som muligt, således at mikroorganismer ikke kan trives,  og der skabes et tørt stabilt miljø.

Tørres emnet ikke godt nok, så mugner eller rådner det – tørres det rigtigt kan det gemmes utroligt længe. Tænk bare på tørrede krydderurter som oregano, basilikum og timian der står på de flestes krydderihylder. Men hvad vil det sige at tørre rigtigt ?

Tommelfingerreglen er at emnet skal kunne knække. Det skal føles tørt – også indvendigt, så del et emne og tjek efter. Der er dog nogle variationer, da f.eks noget frugt og nogle bær gerne må føles lidt “læderagtige”, men skal de holde sig skal de altså være godt tørre. Eksempler på denne tørring er soltørrede tomater eller tørrede tranebær.

Hvad kan tørres ? 

Det er lige før alt kan tørres,  men det ville være at overdrive, da ikke alt egner sig lige godt.  Her er et par eksempler på gennemprøvede tørringer:

Urter egner sig fortrinligt til tørring og f.eks. kan strandmalurt, gråbynke, strandmældefrø, brændenælde(frø) med fordel tørres.  F.eks Mjødurt er lækre at tørre og gemme til retter i det søde køkken.

Spiselige blomster kan også tørres og bruges til pynt på yoghurt eller kager. Næringsværdi og smag der der ikke meget af – men de pynter gevaldigt

Prøv med Hybenroser, cikorie, gederams mfl.

Hybenroser tørret med flormelis, på yougurt

Tang kan tørres til forråd og har lang holdbarhed,

Hyben kan tørres og bruges til ex the. Enebær kan tørres og gemmes som krydderi.

Derudover er tørring én af de bedste måder at gemme svampe på hvis man er svampejæger. Mange svampe indeholder masser af smag og de kan gemmes hele vinteren i tørret tilstand.

Som altid opfordrer jeg til at eksperimentere lidt – ovenstående er gennemprøvede og virker, men måske kan du skabe dine egne tørrede specialiteter ?

En buket tørret gråbynke

 

Hvordan tørrer man vilde råvarer ? 

Der er 3 almindelige metoder: Lufttørring, Tørring i ovn og tørring i en dehydrator

Lufttørring foregår ved at man hænger emnet op et sted med varme og luftcirkulation – Det kunne være en overdækning på terrassen om sommeren, i et fyrrum eller over en radiator når der ikke er varmt og tørt udenfor. Metoden egner sig bedst til krydderurter Her laver man  nogle buketter af ex vis gråbynke, hænger dem op “med hovedet nedad” og lader dem tørre godt inden de puttes på glas og sættes på krydderihylden. Tørretiden er typisk et par dage – urterne skal føles knastørre.

Tørring i ovn er mere effektivt da man kan styre temperaturen mere præcist. Alle ovennævnte kan tørres i ovnen og man tørrer typisk ved varmluft  40 – 50 grader i 4-5 timer. Problemet er at det er svært at indstille temperaturen præcist nok i en almindelig ovn. Især hvis man vil tørre bær og frugt der gerne må have en sej, læderagtig og selvfølgelig tør konsistens.

Dehydrator – er min personlige favorit . Jeg har fået et andet forhold til holdbarheder og muligheder for at gemme mine fund,  efter jeg endelig købte een.

Løghatte i dehydrator

Jeg tænkte i nogle år at ovnen fint kunne bruges, men må sande at det er meget lettere at styre processen med en dehydrator.

Man indstiller bare grader og tid, så ordner maskinen resten – de fleste modeller har adskillige bakker oven på hinanden og man kan derfor tørre en fornuftig mængde ad gangen. Derudover bruger den meget mindre strøm end ovnen.

Jeg bruger selv en Steba til ca. 500 kr.  Den er rigtig fin til hjemmebrug og koster ikke en formue. Vil man hæve barren kan man få dehydratorer og tørreskabe til tusindvis af kroner, men det finder jeg helt unødvendigt til et privat køkken.

Du kan kigge på forskellige dehydratorer fra 300 til 11.000 på denne side : Dehydratorer  (affilatelink)

 

 

Skal du bare prøve at tørre nogle få ting,  så brug ovnen på varmluft, og bliver du bidt af at samle forråd og tørre ting til brug uden for sæsonerne – ja så ender det nok med en dehydrator.

Go fornøjelse med at samle og tørre alt det vilde.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *