Skovløg

De hedder skovløg, men findes især på skrænter og overdrev tæt ved havet.

Det er naturens vilde løg og minder om små porrer, hvorfor den også lyder navnet “fattigmandsporre”. Det må være fordi den er gratis, for smagen og mulighederne med denne yderst velsmagende vilde råvare,  er helt oppe i gourmét -klasse. Det er der en del af vores bedste resturanter der allerede har  opdaget.  Heldigvis danner den visse steder tætte bestande så der er nok af den, til at vi kan prøve at sanke den.

 

Voksested og kendetegn

Skovløg vokser især på overdrev og skrænter i direkte sollys. Gerne hvor der er kalkrigt og forholdsvis nærings fattig jord. Den er meget almindelig på øerne og i Østjylland, men sjælden i resten af landet. Man finder også skovløg i grøftekanter og skovlysninger.  I starten af foråret, I april og frem,  ligner den en lille porre eller et forårsløg med spidse blade. Den danner knopper og går i blomst i sidst i juni og i juli mdr. Her danner den  violette kugler af yngleløg 15-50 stk. Det er her den er lettest at finde, da de violette kugler nærmest svæver henover græsset og den øvrige vegetation. Et smukt syn.  Jeg har fundet næsten alle mine skovløgssteder under blomstringen. Så kan man besøge stedet i de andre mdr. når man ved hvor de bor 🙂

Man kan hjælpe bestanden lidt, eller holde den vedlige , ved at drysse nogle yngleløg ud over arealet. Så er der en god chance for at der kommer nye løg året efter. Ellers som altid : Høst med omtanke – det er jo næste års “frø” man høster når man tager yngleløgene.

Smag og anvendelse

Skovløget har en mild smag, let sødlig og man kan bruge den som forårsløg/miniporre i starten af sæsonen. Her klippes den over løget der så kan skyde igen.

Når den sætter kuglen med yngleløg bliver selve planten for sej og trevlet og man kan istedet plukke yngleløgene der smager kraftigere, lidt mere bittert og let svovlet. Yngleløg og blomster kan syltes, bruges rå i retter og salater, ristes let og drysses over retter eller tørres og gemmes til pynt/krydderi. Der er virkelig mange muligheder med de flotte yngleløg. Sidst på sæsonen kan man grave eller trække nogle hele løg op, hvis bestanden er stor. Disse kan  bruges og smager som friske milde løg.

 

Sæson

Planten har som beskrevet flere sæsoner.

Selve planten som grønsag – skåret over løget : April Maj og start Juni

Blomster + Yngleløg : Sidst juni juli

Selve løget : August September

Det kommer altså noget an på måneden hvad der giver mening at sanke, så man skal lige lære skovløg at kende og anvende den på de forskellige måder. Når man når der til har man en plante med virkelig mange muligheder og en rigtig god smag.

Held og lykke med at finde den.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *