10 tips til din første Sheltertur
Er du ny i friluftslivet og klar til sin første sheltertur ?
De første par ture kan være svære og der er typisk spørgsmål som kunne være :
- Hvordan man finder en shelter?
- Skal den bookes på forhånd?
- Hvad skal man have med?
- Hvad gør vi med mad og vand ?
Derfor har jeg lavet en denne lille guide så din første tur bliver en god oplevelse:
1. Find dit shelter
Et shelter er en nem og praktisk måde at overnatte ude på. Shelter betyder egentlig bare ly eller læskærm, og de findes i mange forskellige afskygninger. I Danmark flest af den type,som er bygget af træ i et kasseformat, hvor fronten er åben ud mod det fri, og bunden er hævet fra jorden.
Naturstyrelsen alene har over 600 shelterpladser, som man kan benytte gratis og dertil kommer private, borgerforeninger, højskoler, kommuner og institutioners sheltere, som man ofte kan låne ved forespørgsel.
Der er forskellige regler de forskellige steder, så man må bruge google og forhøre sig ved evt. ejere.
Du kan finde en oversigt over shelters her:
https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/shelters
2. Book din shelter
Intet er så demoraliserende som at have sat sig helt op og pakket alt, for så at ankomme til en optaget shelter.
Nogle sheltere kan bookes og nogle er “først til mølle” – på din første tur foreslår jeg du vælger et shelter der kan bookes.
I den seneste år er det blevet voldsomt populært at overnatte ude og specielt på shelterpladserne, så hvis man ikke har alternativer med som f.eks. hængekøje, tarp eller telt anbefales det at booke.
3. Plan B
Hav en plan B – især hvis du har børn med. Hvis i fryser, bliver utrygge, børnene bliver overtrætte, du kommer til skade eller bliver syg.
Så sørg for muligheden for at kunne tage hjem, og book en shelter der ikke ligger 6 km fra nærmeste P-plads. Første gang er det fint at vælge en shelter der kan køres tæt hen til, eller ligger bynært. Det er ingen skam at afbryde en tur hvor man ikke er tryg, eller ikke har det godt.
Der sker sandsynligvis ikke noget, men tanken om “hva nu hvis” kan i sig selv ødelægge oplevelsen. En plan B kan afmontere meget at denne usikkerhed. En god tryghed er også at tage et lille førstehjælpskit med.
4. Keep it simple.
Lav evt. en gryderet hjemmefra der bare skal varmes på bål eller over trangiaen , planlæg ikke alt for mange aktiviteter og tag i det hele taget de lette løsninger. Det tager faktisk noget tid at lave bål, etablere sovepladser og slæbe ting frem og tilbage.
Min erfaring er at man nemt læsser for mange aktiviteter og madprojekter på i starten – keep it simple og få hyggen i højsædet.
Så kan du altid lave et ildbor, snitte skeer, bygge en bushcraftstol, fiske din aftensmad, sanke urter og lave din mad fra bunden på de fremtidige ture.
Få i første omgang styr på bål, mad og soveplads. Keep it simple. Mæt, tør og varm er kodeordene og sørger man for at de 3 ting er på plads skal man nok få en god og hyggelig tur. Jeg har lavet en lille liste med Vigtige småting der hjælper med få en komfortabel tur.
5. Husk brænde og vand
En sheltertur uden bål er ikke en rigtig tur. Bålet hører sig til 🙂 .
Så tag en sæk brænde med eller tjek om der er brænde på pladsen. Er du usikker på hvordan du tænder et bål har jeg lavet en lille guide her http://strandhoest.dk/saadan-laver-du-et-baal/
Husk også en vanddunk og tjek om den kan fyldes på pladsen.
6. Undgå vinter på første tur
Læg den første tur i en af de 3 andre sæsoner.
Selvom det er super fedt at sove ude om vinteren kræver det lidt mere af grejet og lidt flere skills omkring bål, mad osv.
Shelter/udelivet er lettere at gå til forår, sommer, efterår og dagene er meget længere.
Når man stiger i skill-niveau og grej vil man ofte foretrække vinterture og ture i ydersæsonen, da naturen mere rolig og man har områderne mere for sig selv. Tjek evt. tipsene til vinterovernatning her på Strandhøst – der ligger en artikel i kategorien friluftsliv.
7. Sovepose + Underlag
Sørg for ikke at fryse ved at bruge de rigtige underlag og soveposer for årstiden. At fryse er en klassisk ting der kan ødelægge turen.
En enkelt overnatning med for lidt mad og vand overlever man nok, men at fryse natten igennem er ikke sjovt eller sundt.∂
8. Spørg hvis du er usikker
Måske kender du en der dyrker friluftslivet ?
Det allerbedste vil være hvis du kan komme ud med en rutineret frilufter den første gang.
Ellers må du på nettet. Der er en del info og kan man ikke finde det man leder efter er der efterhånden flere fora på ex.vis Facebook om friluftsliv og folk er flinke til at svare, hvis man skriver man er nybegynder.
9. Tag lidt ekstra med
Hav et ekstra tæppe med, lidt ekstra mad (müslibar, nødder,chokolade), en reservelygte osv…
Man finder med tiden ud af hvad man har brug for, men de første gang man er ude og sove i skoven gælder det bare om at tage rigeligt af alting med. Du kommer til at slæbe lidt mere og tage ting med hjem igen, men ingen grund til at skulle finde på alternative løsninger på den første tur.
Med erfaringen finder man sit optimale setup og den perfekte pakkeliste. Det varierer fra person til person hvad det præcist er, men som udgangspunkt hellere for meget end for lidt de første gange.
10. Slap af og nyd det.
Hele formålet er at komme ud og få ro i hjernen og opleve naturen, så giv dig tid til det. En enkelt dag med overnatning i shelter kan “alle” i princippet gennemføre uden de store problemer, så slap af og fokusér på at nyde roen og stilheden.
Det rigtige grej er en del af et godt friluftsliv og jeg anbefaler b.la. Friluftsland som et godt sted at købe – der er alt det lækre grej som vi alle går og drømmer om 🙂 Friluftsland – Grej (affilatelink)
Hvad skal jeg præcis have med af grej ? Det kommer an på din erfaring og dit komfort niveau, årstid og meget mere, men du kan finde hjælp og inspiration i min Pakkeliste her på siden.
Rigtig gó tur !!!
2 kommentarer
Henrik Møller
Hej
Vil spørge om du har nogle forslag til en god vinter sovepose, jeg er en stor fyr på 128 kg og syntes det er svært at finde nogle man kan være i uden man føler sig som en indsnøret rullesteg. Har tænkt lidt på en Carinthia defence 6.
Mv
Henrik Møller
Strandhøst
Hej Henrik
Det har jeg da – jeg er selv 192 og vejer 105 kg … Og har haft præcist dit problem 🙂
En Savotta Yukon har løst det for mig .. Masser af plads og jeg har ligget i hhv shelter og hængekøje i minusgrader uden problemer..
Faktisk har jeg flere gange taget det lange undertøj af og bare ligger i boksershorts ved 2-5 grader…
Den kan jeg anbefale … det er selvfølgelig forskelligt fra person til person så det er med de forbehold der nu er.
Men det er min personlige erfaring. Synes du skal tjekke den ud.
Mvh Svend