Havørred på sten
Det kræver en del øvelse og lidt held at fange en Havørred – lykkes det ikke, så kan du gå forbi fiskehandleren og købe et stykke laks 🙂
Det kræver også lidt øvelse, at vurdere stenenes opvarmningstid og evne til at holde varmen ( stege ) men øvelse gør mester. Det er så fantastisk at sidde på en strand en sommeraften og spise “stenfisk” ved bålet. Lækker mad, ingen opvask og naturen der går lige i krop og sjæl.
Ingredienser:
Tørre flade granitsten, Havørred, Olie, Krydderier, Strandurter, Citron.
- Fang en Havørred , filetér den og skær den i 1 ½ cm tykke skiver eller brug halestykket op til samme tykkelse.
- Find nogle flade sten der skal fungere som stegepande og tallerken i et.
OBS !!! Stenene skal være af granit og rimeligt tørre. Flint og våde sten kan eksplodere med skader til følge. - Tænd et godt bål og læg stenene deri.
- Tør fisken af og giv den et genrøst drys salt på kødsiden.
- Efter ca. 1 time er stenene varme … test ved at hælde en lille smule vand på..
Hvis det straks syder væk med en hvislende lyd er de klar. - Krydr fisken færdig med f.eks. peber, strandurter, purløg, chilli, citron eller hvad du synes.
Strandhøst anbefaler standurter som strandvejbred, strandasters, strandmælde, strandfladbælg eller
strandsennep. - Tag stenene ud af bålet og arranger dem på et brædt, stub, drivtømmer eller lign. og pensl stenene med olie
- Læg dine havørredstykker på de varme sten og vent ….
- Nyd lyden af stegningen og duften… og hold øje ned fisken der skifter farve nedenfra.
I det øjeblik den får den tilberedte farve hele vejen igennem er den klar til at spise – direkte fra stenen.
Har du ikke særlig stor tålmodighed, kan du evt vende den halvvejs 🙂
Du kan se processen på video lige her :