Fisk & Skaldyr,  Friluftsliv & Grej

Undervandsjagt

Undervandsjagt er en offensiv og ret effektiv måde at fiske på, hvor man svømmer rundt i havet og fanger fisk med håndspyd eller harpun. Det er en meget selektiv og bæredygtig måde at fange fisk på.

Du kan ikke genudsætte din fisk, men du kan allerede når du ser den under vand, bestemme om det er en værdig spisefisk, og om du vil forsøge at få den med hjem. Dermed bliver det et utroligt selektivt og bæredygtigt fiskeri, hvor man udvælger sig præcist den fisk man vil have og afliver den hurtigt og skånsomt.

Derudover er der fantastiske oplevelser at hente under overfladen, hvor en helt ny verden åbner sig, hvilket alle der har prøvet at dykke eller snorkle kan nikke genkendende til. Verden får en ny dimension under overfladen. Lydene, lyset bevægelserne og plante og dyreliv er væsentligt forskelligt fra det vi ser på land.

Foto : Timur Güdal

Interessen for undervandsjagt er eksploderet inden for de sidste 5-7 år og det er forståeligt, da det er utroligt spændende og fascinerende at jage under overfladen og betragte alt det liv og det landskab der findes her.
Man kan i princippet UV-jage hele året i Danmark, hvis man har den rigtige dragt til det,  men den almindelige sæson er April – November, eller så længe vandet er + 8-9 grader. Det er også i denne periode der er flest fisk tæt under land.

FANGSTER

De almindeligste fangster er fladfisk som skrubbe, rødspætte og ising, men også deres finere slægtninge som pighvar, tunge og slethvar er til at få ram på. Derudover er arter som fjæsing, torsk, havørred, sej, hornfisk, multe, havbars og makrel bestemt også mulige at fange med harpun.

Uv-jagt er en udpræget udstyrssport og det er desværre heller ikke helt billigt at komme i gang. Man skal bruge maske, snorkel, finner, våddragt, harpun, blybælte, bøje, stringer, kniv osv. Det kan virke lidt uoverskueligt så herunder er der en lille oversigt over grej.

Éen ting er at have udstyret, og en anden er at vide hvordan du bruger det – jeg vil derfor anbefale dig at finde nogle erfarne at tage ud med de første gange.

Der er Facebook grupper for diverse landsdele, hvor man kan søge makkere og folk er generelt flinke til at hjælpe nye i sporten.

Det kræver ikke jagttegn (Kun fisketegn) at dykke med harpun, men jeg vil råde dig til at sætte dig ind i sikkerheden omkring harpuner og snorkeldykning. Der er flere fora og FB-grupper.

Et vigtigt aspekt af uv-jagt er sikkerhed, både i forhold til dykning og håndtering af harpun, knive mv. Jeg anbefaler du læser denne folder grundigt : Sikkerhed

Uv-jagt er en totaloplevelse, hvor man altid får noget med hjem, ikke mindst oplevelser. Har man udstyret til UV-jagt er man desuden super godt rustet til, at samle tang, muslinger og fange skaldyr som taskekrabber og endda den ekstravagante hummer. Tjek evt strandhøsts artikel  om at sanke i havet for mere info om østers muslinger og øvrige skaldyr.

Fladfisk i sigte – kan du spotte den ?

Foto : Timur Gündal

Hvad skal jeg bruge hvis jeg gerne vil i gang med at Undervandsjage ?    

Uv-jagt er en decideret udstyrsport. Der er uendelige muligheder for at nørde grej og lave DIY projekter, modificere, fintune og sammensætte komponenter, indtil du har dit præcise drømmegrej. Det er næsten en sport i sporten for en del udøvere. Man kan også bare købe et samlet begyndersæt og gå ud fra det. 

Jeg har derfor lavet en denne lille oversigt over hvad man som begynder kan klare sig med.

Udgangspunktet er godt allround grej – jeg har her valgt noget grej som holder og virker,  hverken det dyreste eller det billigste, men bare godt, solidt, gennemprøvet middelvare grej,  som du ikke bliver træt af :

(Oversigten indeholder Affiliate links)

Her er et billede af mit eget begyndersæt – fra venstre Overdel dragt, handsker. Underdel dragt, sokker, harpun, blybælte, maske+snorkel, svømmefødder og bøje – meget er skiftet ud, men det er faktisk ikke nødvendigt, det er kun fordi jeg elsker grej 🙂 :

OVERSIGT UV-JAGT GREJ 

Våddragt

Som undervandsjæger i Danmark skal du have en våddragt, den skal helst være beregnet til UV-jagt, da du ellers får problemer med at holde varmen. Hvis du køber en ordentlig 7 mm dragt kan du dykke fra april til november uden problemer.

Dragten er klart det dyreste, men også der hvor du vil opleve at kvalitet er vigtigt. En våddragt der ikke kan holde dig varm er intet værd. Jeg bruger selv denne og er rigtig glad for den :  Cressi 7 mm

Jo bedre den sidder jo længere vil du kunne holde varmen da det er vandudskiftningen der køler dig ned. Så det gælder om at måle godt efter. Om sommeren kan man lukke lidt vand ind ved hætten da en 7 mm  næsten er for varm der.

Handsker og sokker i neopren skal der også til – igen for at holde varmen i det kolde vand og beskytte fingre og tæer.

En god standardvare er disse :  Sokker 5 mm   Handsker 5 mm

Maske:

Masken sørger for at du kan se under vand, og det er vigtigt du finder een der passer til dit ansigt, ellers løber der vand ind et eller andet sted. En god maske kunne være denne her, men det er individuelt.  Maske

Snorkel:

En simpel snorkel uden ventiler og dikkedarer er det bedste  f.eks denne : Snorkel

Svømmefødder:

Man kan klare sig med et par almindelige svømmefødder, men det er klart bedst med rigtige jagtfinner, der giver god fremdrift med en minimumsforbrug af energi. Disse længere og stivere finner er klart at anbefale : UV-Jagt Finner

Bælte:

Et blybælte og x antal blyklodser hører med til udstyret. det skyldes at din dragt har meget opdrift så for at dykke skal du bruge noget vægt. 7 mm neopren får dig til at flyde som en prop og gør det umuligt at dykke ned.  Tommelfingerregelen er 10% af din kropsvægt… men det er igen individuelt og man må prøve sig frem. Dit blybælte skal være af gummi og med quick-release så du kan droppe det hvis du kommer i problemer. Et gummibælte er langt behageligere og sidder bedre end et af stof. Udover bæltet skal du købe bly i løs vægt. De fleste køber 1 og 2 kilos lodder – og  fordeler dem i bæltet indtil vægten passer. Jeg anbefaler dette : Gummibælte til bly

Harpun :

For at skyde en fisk skal du bruge en harpun – eller dvs. som begynder kan et håndspyd dog fint bruges, og fordelen er at du ikke skal koncentrere dig om en ladt harpun. En harpun er et farligt våben og jeg anbefaler at du læser denne brochure om om uv-jagt og håndtering af harpun: Brochure Uv-jagt

En 75 cm harpun er nok til alt du kan møde i dansk farvand … f.eks denne : Harpun 75 cm

Er du utryg ved harpunen – der ER et farligt våben kan du sagtens starte med et Håndspyd  

Den første sæson er mest en jagt på skrubber og oplevelser. Når du efterhånden lærer at spotte fladfiskene kan de fint fanges med håndspyd. Man kan også fint starte med en ikke ladt harpun og bruge den som håndspyd til at prikke de flade med.

Kniv: Ud over at aflive fisk er kniven et stykke sikkerhedsudstyr. Du kan skære dig fri af garn, tovværk eller din egen bøjeline, hvis du bliver filteret ind under vandet. Derfor skal kniven sidde hvor du kan få fat i den med begge hænder.  En fin kniv til Uv-jagt er denne Dykkerkniv

Bøje

Til en start er denne bøje fin. Dens primære formål er at markere dig i vandet. så andre kan se hvor du er …. Den er fin at sætte en stringer på til opbevaring af fisk. Bøje

Stringer

En stringer er en praktisk måde at opbevare dine aflivede fisk på. Fastgøres til bøje eller bælte og fiskene “syes” på …  Stringer

Foto og Model : Timur Gündal med en fyldt stringer.

Samlet pakke

Det er enkelt komponenterne, men magter du ikke at sætte dig ind i det hele, sælger alle dykkerbutikker også begynderpakker eller samlede pakker for mere erfarne.

Det er måske den letteste og billigste måde at komme i gang på. Man kan så hen ad vejen modificere de enkelte dele eller udskifte med nye. Som nævnt er UV-jagt en udstyrssport og faren for at blive grejnørd,  er større end i så mange andre fritidsinteresser.  Vil du starte ud med en god begynderpakke vil jeg anbefale denne her : Samlet Pakke

Der er mange links i denne artikel og det er ingen hemmelighed at jeg tjener et par håndører til at holde “Strandhøst” kørende hvis du handler igennem disse links – så det håber jeg selvfølgelig du gør. Når det er sagt – så er det produkter jeg 100% selv ville købe eller i forvejen bruger til UV-jagt.

God fornøjelse med at finde det rigtige for dig.

Til slut en lille inspirationsvideo hvor jeg er ude og uv-jage, og tilberede fangsten over bål på stranden ved Djursland.

 

 

 

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *