Sovepose

Den rigtige sovepose er det der sikrer dig,  at du altid kan få varmen og sove godt under alle forhold når du er på tur.
Men hvad er så den rigtige sovepose ? …. og hvordan finder man den ?

Det er et rigtig godt spørgsmål uden et entydigt svar. Det kommer nemlig utroligt meget an på, om du er en voksen mand på 190 cm , en velpolstret kvinde, en mager teenager eller et barn.
Og om du vil overnatte sommer, vinter, efterår eller forår.

Det der er vigtigt at tænke på er at størrelsen skal passe, dvs du skal kunne ligge komfortabelt, men der skal heller ikke være alt for meget luft mellem dig og posen.
Posen isolerer og gør at luften mellem dig og denne varmes op af kropsvarmen.
Hvis der er for meget plads er det sværere at varme luften op.

Dernæst skal man gøre sig klart, at man ikke kan få en pose der dækker alle sæsoner. Der findes poser til 3 sæsoner men ikke 4. Grunden er at du dør af varme i en sovepose der kan klare minus 10, hvis du tager den med ud om sommeren.  Og omvendt vil du dø af kulde om vinteren i en sommerpose der er designet til +10 g.

Næsten alle soveposer er mærket med komforttemperaturer, men de er kun vejledende, og meget afhænger af pasform og din naturlige polstring.

Jeg er 192 og vejer 100 kg. Jeg har været igennem 5-8 soveposer inden jeg fandt et godt mix. Jeg overnatter ude alle 4 sæsoner og har en decideret vinterpose til temperaturer imellem +5 og -10 og en “mellemsæson-pose” jeg bruger i 5-15 grader og endelig en sommerpose der egentligt bare er et vattæppe i poseform… til + 15 g.

Derudover regulerer jeg med inderpose, skiundertøj, hue, buff og alt efter om det er telt, tarp eller shelter.
Man kan lægge adskillige grader på komforttemperaturen med skiundertøj af uld og en fleece inderpose. Og tilsvarende miste adskillige grader ved at være vindeksponeret, ligge på dårligt underlag, være våd osv.

Personligt synes jeg noget af det fedeste ved friluftslivet er at ligge ude i mørket i januar/februar og have det totalt lunt og godt i sin vinterpose, imens sneen slår på teltdugen, frosten knager og vandet fryser til is i vanddunken ved siden af.
Det er sgu et fedt lille hverdagseventyr, når ellers det er muligt i DK

 

Det er svært at undgå dyrekøbte erfaringer, men vær opmærksom på ovenstående og få noget kompetent vejledning i butikken – så er du godt på vej.

Og vær endelig ikke genert ude i butikken, bed om at prøve tingene, lån et underlag og få lov at ligge på butiksgulvet i soveposen.

Backpackerlifes  hjemmeside med alt i sovegrej finder du her :

Backpackerlife

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *