Stranden er et kæmpe spisekammer af “ny nordisk mad”. Der er masser af planter og tang der historisk  har været anvendt som spise og krydderurter. Mange af dem har fået en renæssance de seneste år,  hvor der er kommet stort fokus på økologi, bæredygtighed og nordiske råvarer. Ikke mindst takket være restaurant NOMA mfl. der anvender vilde urter i deres berømte gourmetkøkken.

PLANTER OG URTER

Hvis man først begynder at interessere sig for spiselige urter,  bliver en gåtur ved stranden aldrig den samme – man scanner konstant omgivelserne og ser mad overalt !

Som at gå i et kæmpe supermarked hvor varene er gratis, og du kan vælge præcis den du bedst kan lide.

Med tiden kommer der beskrivelser og opskrifter af følgende urter, der alle er meget almindelige ved de danske kyster:

Gråbynke

Strandsennep
Strandmælde

Rød Tvetand
Strand Arve
Hyben
Klitrose

Fuglegræs

Strandfladbælg
Lægekokleare
Salturt
Nælde
Skvalderkål
Mælkebøtte

Løgkarse

Strandbede

Der er så meget at hente og selvom mange af dem ikke er store måltider i sig selv bidrager de som krydderurter og smagsgivere.  Råvarer der  gør, at vi kan lave original og unik mad,  som ikke kan købes for penge.

 

TANG

I Danmark er tang i maden forholdsvis nyt. Vi kender det mest fra sushi, men i mange lande er tang en almindelig fødevare.  Det er en meget bæredygtig fødevare og der er enorme uudnyttede ressourcer og miljømæssige fordele i at anvende tang.

Tang har mange anvendelsesmuligheder i maden og kan bruges både frisk og tørret. Lav granulat af tørret tang og producer dine egne produkter som tangsalt, tangmel, fiskepanering m tang osv.

Her på Strandhøst vil der komme beskrivelser og opskrifter med følgende uhyre almindelige tangplanter enhver kan sanke ved de danske kyster:

Blæretang
Sukkertang
Savtang
Tarmrørhinde
Purpurrørhinde

Frisk tang  f.eks. i  supper, salater, stuvninger og sammenkogte retter, mens tørret tang er godt i brød, pasta og krydderiblandinger.

Der udvikles løbende nye fødevarer med tang f.eks. tangøl, tangsennep, tangpesto og tangchips. Der er gode muligheder for at konservere tang derhjemme ved at tørre det

Tang eller tangekstrakt indgår allerede i en del dagligdagsprodukter som , uden at vi tænker over det eksempelvis i  is, flødepulver og ost.  Alginat  (tangprodukt) er et fortykkelsesmiddel til fødevarer som bruges  i mange danske fødevarer.

Der skal ikke bruges meget andet end et par gummistøvler og en spand for at sanke tang, og udover råvarer til køkkenet er du sikker på frisk luft og afstressning i det fri.

SAML MAD VED STRANDEN

Det salte miljø og de barske vejrforhold ved kysten skaber nogle smage der er ikke kan efterlignes i landbruget … Det er naturlig mad. Det er bæredygtigt. Det er sundt.

Det er samtidig smukt og afstressende at gå en lang tur ved stranden og sanke urter med sin kurv og sin saks. En tiltrængt hjernepause.
OBS: Husk sankerens regel nr. 1 : Spis kun ting du kan identificere med 100 % sikkerhed – er du det mindste i tvivl så lad planten stå.

Jeg vil anbefale et par gode bøger i forbindelse med at sanke og anvende tang og urter :

Vild – Naturen ind i Køkkenet af Thomas Laursen   og   Natur-almanak af Claus Meyer     (reklamelinks – hvis du køber igennem disse støtter du strandhøst)

Jeg har dem begge og de er glimrende til både opslag og inspiration.