Naturoplevelsen man får,  når man samler skaldyr, sanker urter, fisker eller undervandsjager kan forlænges og udvides hvis man tilbereder de vilde råvarer man høster derude.

Hvis man medbringer  nogle få råvarer, lidt grej og planlægger lidt på forhånd,  kan man hente mange gode oplevelser,  med at sanke, fange  og tilberede vild mad i det fri.

 

Det at opholde sig i naturen, med rardaren stillet ind på at skaffe mad, er i sig selv afstressende og meningsfuldt. Men hvis man virkelig vil stresse af, lægge mobilen væk og opleve tempoet gå i stå,  så kan jeg anbefale at lave mad ude på den lokation,  hvor man i forvejen sanker, fanger eller samler råvarerne.

At lave mad over bål, ryge  eller grille tager jo tid, men det at bruge tid ude i det fri,  er måske det vi som  moderne mennesker  har allermest brug for ?

Overvej hvad det ville gøre ved dit stress niveau og din mentale tilstand at sidde på stranden og spise en nyrøget eller nygrillet fisk og drikke kold hvidvin en lys forårs eller sommeraften ?

Eller sidde i ski undertøj og dynejakke og drikke bobler og svælge i østers ved fjorden en vinterdag ?

Eller tage ud til havet en oktoberdag med flotte farver,  og sanke efterårets bær og urter til en varmende gryde over bålet – en ret du indtager derude, med en mørk øl i koppen?

Det er simpelt, giver gode oplevelser,  ro i hjernen,  og efter en dag i naturen med at sanke og lave mad over bål, sover du som en sten om natten.

 

Man kan selvfølgelig sagtens høste på stranden og tage råvarene med hjem i køkkenet – det er der bestemt en masse livskvalitet i – men en fuldblods strandhøster vil på et eller andet tidspunkt tænke : “Hvorfor laver jeg det ikke bare herude ? ”  Og så er der ingen vej tilbage :-).

Hvis man beslutter sig for at lave mad over ild,  er det lækkert at have noget ordentligt bålgrej med derud.

Mit eget standardgrej er – 1 af følgende varmekilder – efter råvare og måltid:

-En lille kuglegrill

-Hængegryder i støbejern + trefod  til bål : Bålgrej

-En lille rygeovn : Transportabel Rygeovn

-Det gennemprøvede Trangia : Trangiasæt (Sidste 3 er affiliate links)

Derudover medbringes:

1 go´ kniv

1 skærebrædt

En dunk vand

Vådservietter og et viskestykke.

Råvarer til den ret jeg vil lave 

Spisegrej (tallerkener knive gafler)  eller  bæredygtig engangsservice du kan kaste i bålet efter måltidet. 

Mere behøves faktisk ikke – men man kan jo altid bruge lidt ekstra grej,  som f.eks et hjemmebygget nak og æd bord,  eller nogle flere skærebrædder og knive 🙂

 

Vil du vide mere om madlavning i det fri vil jeg henvise til dette blogindlæg : Mad i det fri

Indlægget findes på hjemmesiden http://www.trækstikket.dk,  der handler om simpelt friluftsliv – her gennemgåes “the basics” når det handler om madlavning i det fri.

Så er det bare at komme af sted og få samlet, sanket, fanget og tilberedt noget mad – vi ses derude 🙂

 

Kategorier: GrejMetoder

0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *