Fisk & Skaldyr er -en luxusvare. Det er dyrt, smager lækkert og er super sundt.

FISK

Desværre er frisk fisk svær at opdrive.  Den du finder i supermarkedet og hos fiskehandleren som regel er et par dage undervejs.  Men man kan jo også tage ud til kysten eller fjorden og fange den selv. Mere bæredygtig, sund og frisk råvare er svær at finde.

De fleste af de normale spisefisk er arter der trives på lavt vand og kan nåes med fiskestang eller UV-grej.  Strandhøsts liste over relevante spisefisk du selv kan fange omfatter disse arter:

Havørred Pighvar Slethvar Sej Torsk Søtunge Hornfisk Skrubbe Makrel Rødspætte Sild Fjæsing 

Nogle er mere sjældne end andre, men de er alle ret almindelige ved de danske kyster.

I perioder på året og for nogle arters vedkommende perioder på døgnet kan de træffes tæt under land. Kender man til disse udsving og er på det rigtige sted,  med det rigtige grej er det bestemt helt normalt at fange een eller flere gode spisefisk på en tur.

 

SKALDYR

Hverdagsluxus !  Skaldyr som østers, muslinger og hummer er i superligaen indenfor gastronomien  og er typisk også hvinende dyre i indkøb.  Men finder du et godt spot og har det rigtige grej kan disse ekstravagante råvarer hurtigt  blive hverdagskost. Eller en råvare du tager ud og henter til gæstebud eller særlige lejligheder. En klassiker er at hente østers til nytårsaften.

Rigtig mange arter af skaldyr lever kystnært og kan samles i kystzonen og på lavt vand.

Her på Strandhoest vil der med tiden komme beskrivelser, fangstmetoder og opskrifter på følgende arter der alle kan findes og fanges langs Danmarks Kyster:

Hummer Taskekrabbe Strandkrabbe Rejer Blåmusling Hjertemusling Strandsnegle Østers Knivmusling

Nogle er mere sjældne end andre men alle er fuldt mulige at fange i DKs kystzone. Det kræver man sætter sig ind i hvor de forskellige arter lever på de forskellige årstider, og så skal man finde en metode der virker.

Alle kan være med og fange strandkrabber og samle blåmulinger og strandsnegle næsten alle steder.  Det er jo ikke hummer og østers ? Nej men en vellavet krabbebisque smager ligeså godt som hummersuppe, og smagen i en dansk strandsnegl minder umiskendeligt om muslinger.

Svigter jagten på fisk og skaldyr, kan kan man oftest sanke planter og tang med til køkkenet.

Frisk havluft, smuk natur, ro i sjælen og naturlig træthed er sikre gevinster  – uanset udbyttet til køkkenet.  Så afsted med til den nærmest kysten – den vilde mad og den mentale sundhed er derude.