Voksested og kendetegn

Hybenrose eller rynket rose står overalt ved de danske strande og du kan  høste de flade rødorange hybenfrugter sidst på sommeren og ind i efteråret,  men her skal det handle om selve blomsten,  altså de rosenblade som hyben sætter.

Hyben er en invasiv art og bekæmpes mange steder intensivt så man skal generelt ikke bekymre sig og bare plukke løs. Den er let at kende,  da den laver store krat på stranden og har karakteristiske lyserøde roser og tusinder af små torne overalt på grenene. Selve blomsten –  Hybenrosen – er fantastisk flot og har typisk en gennemtrængende pink farve. Der findes også hvide og gule varianter, men det er typisk den lyserøde vi støder på.

Når hybenbuskene sidst på sommeren afblomstrer sidder de orangerøde hyben tilbage.

Smag og Anvendelse

Roserne er lige til at plukke af i små håndfulde og man samler hurtigt en bæreposefuld. De dufter og smager parfumeret, sødt og “luxus-agtigt” . Smagen af dansk midsommer og lyse nætter. Det er jo en rose, så der er både noget fortryllende og romantisk over den.

Hybenroser kan bruge i f.eks. denne opskrift på Hybenrose Sirup , eller rystes med flormelis og tørres i ovnen til Tørrede Rosenblade, der så igen kan bruges til kagepynt, oven på yougurt eller is.

De kan også bruges som spiselige blomster i en salat, og til at få alt andet sommermad til at se godt ud.  Bor du sammen med en prinsesse, havfrue eller evt en lille fe, så er alt med hybenroser en sikker vinder. De kan løfte andre råvarer og få dem til at ligne en million.

Derudover tilføres der et stænk sommer, klit, badeferie,saltvand, sommerhus og Danmark når det er smukkest til maden – og den stemning er vi alligevel mange der godt kan li´.

Sæson

De flotte hybenroser kan plukkes fra juni og sommeren ud – hvor længe afhænger af vind og vejr, men jeg har fundet  hybenroser helt hen i oktober mdr.

Kategorier: Planter

0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *