Fisk & Skaldyr

Havørred

Havørreden er et fornemt bytte for den der færdes langs kysterne. Det er sportsfiskernes yndlingsfisk, og der foregår hvert år store udsætninger af denne art i DK. Disse udsætninger via b.la. fisketegnsmidlerne har gjort havørreden til en ret almindelig art i det kystnære vand. Havørreden er en super velsmagende fisk, der minder rigtig meget om laks i smag, konsistens og anvendelse.

Især forår og efterår findes havørreden tæt på land og kan fanges på stang eller ved Undervandsjagt .
Om sommeren er der også havørreder inde på det lave vand langs kysten, men det er oftest om natten.

Havørreden er typisk mellem 1-2 kilo, med fisk på 4-5 kilo som meget sjældne og større fisk på 6-10 kilo uhyre sjældne – men de findes og de fanges hvert år – i skrivende stund er DK-rekorden en slat over 15 kilo !

Der er altså mulighed for et solidt måltid hvis man kommer i kontakt med en havørred.

Anvendelse
Man kan bruge en havørred som man ville bruge laks. Røget, gravad, bagt hel i ovn, råmarineret som chevice eller bare grillet eller stegt på skindet.
Mulighederne er utallige. Her er et par eksempler :

Havørred med sukker og salturt

Havørred på sten

 

Sæson
Havørreden gyder oppe i vores vandløb i det sene efterår og om vinteren. I denne periode og umiddelbart efter er den ikke meget værd som spisefisk. Undtaget er dog “overspringere”.
Det er fisk der springer en gydesæson over og bliver i havet og derfor er fede og blanke vinteren igennem. En overspringer er lystfiskernes fornemmeste fangst.
Men skal du fange havørred er det April/Maj og Sept/Okt der er topmånederne og kan du holde dig vågen, kan den også fanges i sommernatten. Kystfiskeri i  sommernatten kan give magiske naturoplevelser hvis man ikke har heldet med sig.

 

Metode
Fiskeri fra kysten  med spin eller naturlig agn er relativt effektive metoder med fiskestangen.
Det er dog ikke et let fiskeri og kræver tålmodighed og vedholdenhed, men belønningen er også derefter.

Man kan også fange havørred med harpun i det kystnære vand hvor man især skal kigge efter den i bevoksninger og på rev. Det er vigtigt man er meget stille og svømmer roligt omkring, da havørreden er lynhurtig og skræmmes meget let. Læs mere om undervandsjagt her : Undervandsjagt i Danmark

Havørreden er ikke en fisk man bare lige tager ud og henter. Det kræver viden, flid og tålmodighed uanset metode. Men det er bestemt ikke umuligt og havørreden er en helt normalt forekommende fisk i det kystnære vand.  Kan du som begynder, få en erfaren havørredfisker eller ditto uv-jæger til at hjælpe dig, vil det være et syvmileskridt på vej imod din første havørred.

Mindstemål/Fredning

En havørred skal være 40 cm lang for at du må tage den med hjem og havørreder i gydedragt (farvede) er fredede i perioden 16. november til 15 januar.

Godt grej til havørredfiskeri kan du finde her  Grej Havørred (affilatelink)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *