Metoder

  • Metoder,  Opskrifter

    Varmrøget Fisk – En Guide

    Det er ikke så svært at varmrøge sine egne fisk. Det kræver en smule øvelse og fornemmelse for røg og temperatur, men det kommer efter nogle få forsøg. Metoden kan bruges til alle mindre fisk fra 6-700 gram til godt 1 kg. Processen har 4 trin: FRYSNING, SALTNING, TØRRING og RYGNING Alle 4 er med til at minimere bakterier og konservere fisken. Frysning kan udelades når man varmryger, men er man urutineret er det en god sikring at gøre det. Sådan gør du : Frysning -Fang en eller flere ørreder eller makreller med en vægt på 500 g – 1000 g -Rens dem, behold hovedet på, gæller og indvolde fjernes…

  • Friluftsliv & Grej,  Metoder

    Lav mad udendørs – The basics

    Mad i det fri. Når man er har været udendørs i nogle timer eller dage og er blevet lidt træt eller kold er der intet bedre end et varmt måltid lavet “on lokation” , eller bare noget varmt at drikke. Man kan selvfølgelig klare sig med kold mad og drikke, men det er for mange en uundværlig del af friluftslivet, at lave varme måltider og ditto drikke ude i naturen. En af grundene er givetvis, at det er smadderhyggeligt. Hvis man fisker eller sanker er der også en vis mening og tilfredsstillelse i, at tilberede “byttet” derude hvor man har fanget eller fundet det.   Men hvad gør man ?…

  • Metoder

    Tørring af vilde urter

      Guide til at tørre og gemme de ting du sanker. Sæsonerne for de forskellige vilde urter, bær og svampe er ikke nødvendigvis særlig lang.  At tørre emnerne så de kan gemmes, giver mulighed for at opbygge et forråd og forlænge sæsonerne. Især urter og svampe er velegnede til den form for konservering. Tørret mjød-urt Tørring er én af de ældste metoder til at gemme af overfloden, og i al sin enkelhed går det ud på at få så meget væske ud af emnet som muligt, således at mikroorganismer ikke kan trives,  og der skabes et tørt stabilt miljø. Tørres emnet ikke godt nok, så mugner eller rådner det –…

  • Metoder

    Strandhøsterens 5 bud

    Løftede pegefingre og regler er der nok af i dagens samfund, et af de steder der ikke er så mange er ude i naturen.  Der er dog nogle få ting du skal vide – både for din sikkerheds skyld, og for at overholde de gældende love på området.   1. Spis og server kun vild mad du med sikkerhed kan identificere og du ved hvad er. Er du i tvivl så lad være – enkelte planter på stranden kan være giftige.   2. Sank, fisk og høst kun til eget forbrug Hav god stil i naturen : Lad noget af planten stå tilbage og stop fiskeriet når du  har fisk…

  • Metoder

    Find mad i havet

      Råvarer som muslinger, snegle, østers og tang,  kan på nogle lokaliteter samles fra land, ved lavvande.  Men oftest er det en kæmpe fordel, at kunne bevæges sig lidt ud i vandet. Hvad sanker man i havet ? Tang kan høstes hele året, men er lækrest og sprødest i forår og forsommer. Muslinger, Snegle og Østers kan i princippet også hentes hele året , men de fleste undgår dem om sommeren da risikoen for giftige alger er højest her. Ang muslinger kan man orientere sig om algesituationen pt. på fødevarestyrelsens hjemmeside. Og læse mere om østers og blåmuslinger her på Strandhøst. Hummer og krabber kan fanges med udstyr til Undervandsjagt Hvordan…

  • Metoder,  Opskrifter

    Røget Skrubbe

    Umiddelbart tænkes der på laks, sild, makrel og ørred når vi snakker om røget fisk, men mange andre fisk f.eks. Skrubben er overraskende velegnede til denne tilberedning. Det er en standard tilberedning for skrubben i Finland, så det er jo rendyrket ny nordisk madlavning – så prøv engang 🙂   Ingredienser: Skrubbe, Salt, Rygeovn/Kuglegrill. 1. Fang en skrubbe og rens den men lad bare skindet sidde på 2. Lav en række ridser i skindet på oversiden 3. Salt fisken med et godt drys groft salt på begge sider og drys også lidt i bughulen 4. Lad skrubben trække på køl i mindst 3-4 timer – skyl saltet af og tør…