Friluftsliv & Grej
-
Lav mad i det fri
Naturoplevelsen man har derude, når man samler skaldyr, sanker urter, fisker eller undervandsjager kan forlænges og udvides, hvis man tilbereder de vilde råvarer man høster derude. Hvis man medbringer nogle få råvarer, lidt grej og planlægger lidt på forhånd, kan man hente mange gode oplevelser, med at sanke, fange og tilberede vild mad i det fri. Det at opholde sig i naturen, med radaren stillet ind på at skaffe mad, er i sig selv afstressende og meningsfuldt. Men hvis man virkelig vil stresse af, forbinde sig med naturen og opleve tempoet gå i stå, så kan jeg anbefale at lave mad ude på den lokation, hvor man i forvejen…
-
7 Grejtips til dit friluftsliv
I dette indlæg har jeg samlet 7 uundværlige ting jeg altid har med på tur. Det er ikke dyrt grej, fancy gadgets eller materialer fra rumfartsteknologien. Bare en god håndfuld ting der altid er med, og som gør livet meget lettere og behageligt derude. De er absolut uundværlige i min samling af outdoor-grej og i min pakning, når jeg selv tager på tur i det fri. Nogle er helt essentielle og andre er bare i genren tips/tricks/komfort og de har vist sig at øge komforten og give bedre oplevelser på masser af ture i shelter, i telt og med hængekøjen i den danske natur. Det er altså ikke kun…
-
Lav mad udendørs – The basics
Mad i det fri. Når man er har været udendørs i nogle timer eller dage og er blevet lidt træt eller kold er der intet bedre end et varmt måltid lavet “on lokation” , eller bare noget varmt at drikke. Man kan selvfølgelig klare sig med kold mad og drikke, men det er for mange en uundværlig del af friluftslivet, at lave varme måltider og ditto drikke ude i naturen. En af grundene er givetvis, at det er smadderhyggeligt. Hvis man fisker eller sanker er der også en vis mening og tilfredsstillelse i, at tilberede “byttet” derude hvor man har fanget eller fundet det. Men hvad gør man ?…
-
Undervandsjagt
Undervandsjagt er en offensiv og ret effektiv måde at fiske på, hvor man svømmer rundt i havet og fanger fisk med håndspyd eller harpun. Det er en meget selektiv og bæredygtig måde at fange fisk på. Du kan ikke genudsætte din fisk, men du kan allerede når du ser den under vand, bestemme om det er en værdig spisefisk, og om du vil forsøge at få den med hjem. Dermed bliver det et utroligt selektivt og bæredygtigt fiskeri, hvor man udvælger sig præcist den fisk man vil have og afliver den hurtigt og skånsomt. Derudover er der fantastiske oplevelser at hente under overfladen, hvor en helt ny verden åbner sig,…
-
10 tips til din første Sheltertur
Er du ny i friluftslivet og klar til sin første sheltertur ? De første par ture kan være svære og jeg får indimellem spørgsmål som: Hvordan man finder en shelter? Skal den bookes på forhånd? Hvad skal man have med? Hvad gør vi med mad og vand ? Derfor har jeg lavet en denne lille guide til din første tur : 1. Find dit shelter Et shelter er en nem og praktisk måde at overnatte ude på. Shelter betyder egentlig bare ly eller læskærm, og de findes i mange forskellige afskygninger. I Danmark flest af den type,som er bygget af træ i et kasseformat, hvor fronten er åben ud…
-
Sådan laver du et bål
Et bål er oftest en central del af udelivet. Ud over hyggen giver bålet varme, lys, hygge, mulighed for at tørre ting og ikke mindst at lave mad. Her følger en step-by-step guide til at tænde et godt bål: 1 . Hvor ? På alle strande, markerede bålpladser og private områder med tilladelse. I DK kan man ikke bare lave et bål hvor man har lyst i en tilfældig skov, så ind og kig på naturstyrelsens hjemmeside hvor du kan finde bålpladser eller tag ud til stranden hvor du må lave bål på strandbredden de fleste steder. Når det så er skrevet, så kommer man også langt med sund fornuft.…
-
7 tips til vinterovernatning i DK
Er man ny i friluftsliv og overnatning udendørs, er det yderst fornuftigt, at starte sit friluftsliv i de varme og lyse mdr. Men efter en tid, vil man måske prøve noget nyt, skubbe grænsen, eller udfordre sig selv lidt. En god måde at gøre dette på er at overnatte ude om vinteren. Det kan sagtens lade sig gøre og er et fint lille hverdagseventyr. Desuden er der masser af fordele ved vinterovernatning – de kommer til slut i indlægget. Min søn og jeg har overnattet ude een gang i måneden, i et fuldt kalenderår i 2018 og har derfor gjort os nogle vintererfaringer, som jeg gerne vil dele her hvis…
-
Knob og knuder
Keep it simple. Er det ikke frygteligt svært med alle de spejderknob og indviklede knuder man “skal ” kunne for at være en sej outdoortype ? Svaret er NEJ det er ikke så svært – og synes man alligevel det er det – så er mit råd at droppe den del af friluftslivet i første omgang. Der er selvfølgelig nogen der går voldsomt op i, at binde de rigtige knuder, på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde. Men hvis man er mere pragmatisk er det på ingen måde nødvendigt, at kunne en masse knob og knuder for, at dyrke det simple friluftsliv. Medmindre du dyrker klatring eller hænger…
-
Bålpande
Et stormkøkken er effektivt, funktionelt og dejlig let at slæbe rundt med. Planlægger man en friluftstur, hvor man ikke vandrer så meget, er en Jern Pande (reklamelink), der kan tåle at gå på bålet, dog en super luxus, når der skal laves mad over bål. Er man bare et par stykker bliver det hurtigt lidt småt med pladsen, på de små pander til stormkøkkenet. Skal man rigtig give den gas, med røde bøffer, pandekager i stakkevis eller morgenæg og bacon til 3-4 mand er jernpanden en sikker vinder – især til shelterture, hvor man måske ikke går så langt og har base og bålplads på et sted. Det er vigtigt…
-
Liggeunderlag
Underlaget er en (livs) vigtig ting, når man ønsker at sove godt, og især når det er koldt er det vigtigt med isolering nedefra. Der er basalt set 2 slags underlag at vælge imellem : Fast Underlag (Skum) Det er det klassiske underlag og har følgende fordele: Punkterer ikke, kan holde til en masse – herunder at sidde ved bålet, vejer intet og er uopslideligt. Det er tilmed billigt. Ulempen er komfort. De fleste sover ikke helt fantastisk på et skumunderlag. GrejFreak Skumunderlag (affilatelink) Oppusteligt underlag. De er en hel videnskab og der kommer konstant nye modeller. De har forskellige isolerende egenskaber og tykkelser. Jeg har selv 4-5 stks :…