Fisk & Skaldyr
-
Fjordrejer
Fang dine egne fjordrejer ! Det, vi kalder ”fjordrejer”, dækker over to nærtstående arter: roskilderejen ( almindelig reje) og tangrejen og dem kan du selv fange fra kysten fra midt Maj til midt August, med Juni og Juli som højsæson . Uanset hvad vi kalder dem er det små lækre rejer, som trækker ind til kysten i foråret og bliver der sommeren over. Roskilderejen er gennemsigtig lys gulbrun med små brune pletter. Tangrejen er også gul/brun men med tydelige mørke tværgående “tigerstriber”. En tredje reje er hesterejen, kan jævnligt findes inde på helt lavt vand typisk på rent sand. Den er lidt større og grå, den får dog ikke…
-
Undervandsjagt
Undervandsjagt er en offensiv og ret effektiv måde at fiske på, hvor man svømmer rundt i havet og fanger fisk med håndspyd eller harpun. Det er en meget selektiv og bæredygtig måde at fange fisk på. Du kan ikke genudsætte din fisk, men du kan allerede når du ser den under vand, bestemme om det er en værdig spisefisk, og om du vil forsøge at få den med hjem. Dermed bliver det et utroligt selektivt og bæredygtigt fiskeri, hvor man udvælger sig præcist den fisk man vil have og afliver den hurtigt og skånsomt. Derudover er der fantastiske oplevelser at hente under overfladen, hvor en helt ny verden åbner sig,…
-
Blåmusling
Blåmuslinger kender mange som en lækker og klassisk spise fra restauranter og fiskehandlere. Ved fiskehandleren køber man typisk et lille net med hjem. Vil man hellere selv fange eller samle sin mad er lige netop muslingerne en råvare, der temmelig let kan samles – kvit og frit fra havet. Fot0 : Turens udbytte en Januar dag med høj vandstand v fjorden. ©Strandhøst Blåmuslinger kan findes utroligt mange steder, men chancen er størst dér, hvor der er en form for struktur i havet: Høfder, bølgebrydere, moler, broer, store sten og pæle giver mulighed for at muslingerne kan hæfte sig fast – og netop dét er en livsbetingelse for…
-
Østers
Det signalerer luksus og livet på 1 klasse, at spise østers, og drikke champagne til. Det er en af vores mere dekadente råvarer, men det betyder dog ikke den er svært at få fat på – tværtimod. Det er lidt pudsigt, at vi betragter østers som ultimativ luxus, forbeholdt de velhavende og gastronomisk veluddannede. Østers var oprindeligt en del af stenaldermandens basis-kost. Han vadede simpelthen bare ud, i knædybt vand, samlede sine østers op, gik hjem og smed dem i bålet et par minutter til de havde åbnet sig, og spiste derefter indholdet med velbehag. Ikke særligt dekadent. Fund og forskning i køkkenmøddinger fra stenalderen fortæller os dette, og størrelsen…
-
Skrubbe
Skrubben er en af vores almindeligste fisk og en glimrende spisefisk. Den tilhører fladfiskefamilien og den er, sammen med hornfisken i sæsonen, nok den letteste spisefisk at fange langs de danske kyster. Dyrker man Undervandsjagt er den et typiske bytte, og det skyldes at skrubben er ret stationær og ofte opholder sig på det lavere vand, langs kysten. Her ligger den delvist nedgravet om dagen og lurer på bytte, imens den er mere aktiv og svømmer mere rundt efter føden omkring solnedgang, solopgang og højvande. Her er den også en almindelig fangst med fiskestangen – hvis man fisker med naturlig agn nær eller på bunden. Skrubben er ret tolerant overfor…
-
Makrel
Makrellen er en sommergæst i de danske farvande, og er uhyre populær at fange. Det er den dels fordi det er en lækker spisefisk, men også fordi det er et fiskeri hvor alle kan være med. Det er et fiskeri der ikke kræver en masse nøderi og specialgrej. I sæsonen trækker makrellerne rundt i store stimer og kommer stimen forbi, der hvor du fisker, er de som regel til at fange … og ofte man kan fange mange på kort tid. Foto : Makreller fanget ved Djursland af Svend Hamann ©strandhøst Det er flotte og stærkt fightede fisk der giver store oplevelser, både når de fanges og når de senere…
-
Guide til fiskeri fra kysten
600.000 danskere er regelmæssigt ude med fiskestangen, men der plads til mange flere ude langs vores kyststrækninger – her er de grundlæggende metoder, hvis man er lidt på bar bund og gerne vil i gang med kystfiskeri. (Artiklen indeholder affiliatelinks) Grej til KystfiskeriDer kan nørdes i det uendelige med grej, men et klassisk all-round fiske-sæt til at fange fisk fra kyst og strand, er en fiskestang på 9-10 fod med en kastevægt på 15-45 g monteret med et fastspolehjul i str. 3000. Det er ret basic og dækker stort set alle situationer.Et sådant sæt fåes i alle grejbutikker og jeg vil anbefale dette prisbillige – men fine begyndersæt: Fiskesæt …
-
Hornfisk
Hornfisk er en vaskeægte forårsbebuder, en udpræget sæsonfisk der ankommer til Danmark i store stimer sidst i April mdr. Den er relativ let at fange, da stimerne går tæt under land, og der er virkelig mange fisk. Næst efter skrubben er det nok den letteste fisk at fange langs kysten . Især fordi den findes “overalt” når de massive stimer trækker ind i vores farvande i foråret. Hornfisken bliver ikke stor, men er alligevel en imponerende fisk med sit lange næb, og en længde på op til 1 meter, de fleste fisk er dog “kun” på 60-80 cm. Den ligner mest af alt en mini-sværdfisk, med en meget lang krop.…
-
Røget Blåmusling
Det er nemt og lækkert at ryge sine muslinger selv – og en fin ting at gøre “on location” hvis man selv er ude at samle – tag hvidvin og brød med og spis på stranden. Du skal bruge : En god håndfuld blåmuslinger pr person Rygesmuld Noget at ryge på – kunne ex. vis være : En gryde + en si + et bål Eller en lille kuglegrill + kul En lille transportabel rygeovn Hvad gør du ? Her kommer en gennemgang af processen i billeder 1 .Fang eller køb blåmuslinger Tænd et bål eller tænd op i grill eller rygeovn Når der er god varme så smid en…
-
Pighvar
Pighvarren er en trofæfisk ved kysterne og meget eftertragtet. Det er den primært pga. sin størrelse og fantastiske spisekvalitet. Det er den andenstørste fladfisk i danske farvande og kan nå imponerende størrelser helt op til 25 kg. Sådan et monster skal man dog ikke regne med at støde på nær kysten, men fisk på 4-5 kg fanges der en del af hvert år af stangfiskere og undervandsjægere, og det er ret realistisk at fange pighvar på 0.8 – 2 kg hvis man kender de rigtige spots. Pighvar holder af fast grusbund og kraftig strøm. Oplagte fiskesteder er derfor Djursland, Lillebælt, Langelandsbælt, Storbælt og Øresund. Mange lystfiskere har også…