Østers

Det signalerer luksus og livet på 1 klasse, at spise østers, og drikke champagne til. Det er en af vores mere dekadente råvarer,  men det betyder dog ikke den er svært at få fat på  – tværtimod. 

Det er lidt pudsigt, at vi betragter østers som ultimativ luxus, forbeholdt de velhavende og gastronomisk veluddannede. Østers var oprindeligt en del af stenaldermandens basis-kost.

Han vadede simpelthen bare ud, i knædybt vand, samlede sine østers op, gik hjem og smed dem i bålet et par minutter til de havde åbnet sig, og spiste derefter indholdet med velbehag. Ikke særligt dekadent.

Fund og forskning i køkkenmøddinger fra stenalderen fortæller os dette, og størrelsen på disse køkkenmøddinger viser, at der blev spist østers i et voldsomt antal.
Vi kan stadig samle østers her i 2019  i “elektronik-alderen”, og derved skaffe os en luksuriøs og højt skattet råvare – endda ganske gratis.

Østers findes i tusindvis visse steder i DK, og de er faktisk ret lette at høste.

 

Stillehavsøsters  lever flere steder i DK. I svært tal i Vadehavet og Limfjorden, men denne art findes også i bl.a. Isefjorden og de østjyske fjorde + syd for Århus. Den har spredt sig en del i de seneste år og findes også flere steder på Djursland. Det er typisk den man finder hvis man selv samler.

I Vadehavet er bankerne tørlagt ved lavvande, men her skal man ikke begive sig ud, uden lokalkendskab eller en guide ved hånden.
Tidevandet er ikke at spøge med, det stiger MEGET hurtigt, og kan fange folk på bankerne langt fra land.

Udstyr til Østersjagt

Det handler primært om at kende det rigtige sted – og så vide hvornår der er lavvandet – ikke så meget andet. Så kan man de rigtige steder vade ud og samle dem op,  i gummistøvler eller waders.

I østerssæsonen er vandet ofte iskoldt og derfor er et par varme neopenhandsker rigtigt godt udstyr – de er varme og beskytter også hænderne imod de skarpe kanter der især er på stillehavsøsters. Østerskallerne kan give dybe flænger så lidt forsigtighed er påkrævet. De her er gode : Neoprenhandsker 

Brug koden strandhost og få 5 % rabat 

Vil du ud at svømme og dykke efter østers ? Så se mere om Undervandsjagt og udstyr i Strandhøsts artikel om dette emne her : Undervandsjagt

Du skal bruge en østerskniv til at åbne østers med f.eks den her : Proff Østerskniv

Sikkerhed
OBS : Østers lever som filtrator. Det vil sige, at den filtrerer vandet for alger og plankton, som den lever af. Det betyder også, at alt, der er i vandet, risikerer at ende i østersen.
Derfor skal man være opmærksom på algeopblomstringer, kloakudløb og andre forureningskilder i nærheden af det sted, man indsamler østers.

Af samme årsag bør man ikke samle østers om sommeren. En tommelfingerreglen for indsamling af østers er, at perioden 16. oktober til 15. april er den sikreste periode.
Her er vandet normalt så koldt, at der ikke sker opblomstring af giftige alger.
Vil man være på den sikre side kan man kontrollere, om der er giftige alger i vandet.
Det gøres via fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor de forskellige opdrætsområder tjekkes med jævne mellemrum.
Men man kommer langt med sund fornuft. Der er ingen garantier her i verden, og det er der heller ikke med skaldyr. Men der er omvendt heller ingen grund til at være hysterisk.
Man kan sætte de meget få tilfælde af forgiftninger, og maveonder, overfor det faktum at der i Europa fortæres 120.000 tons østers pr år og 4.000.000 tons på verdensplan.

Du kan læse mere om hvad du kan finde af spiselige råvarer i havet her : Find mad i havet

De fleste holder kortene lidt ind til kroppen i forhold til sikre østersspot. Vil man til et spot hvor der med sikkerhed lever Østers kan man altid få Strandhøst  til at arrangere en østers-gourmet-tur til Limfjorden eller Djursland med sankning og høst af de lækre skaldyr 😉

Se mere om ture og events her : Ture & Events

 

Østers fra Strandhøst køkkenet

 

 

 

17 kommentarer

  • Lasse

    Rigtig god artikle, er selv meget glad for at hente østers både i Limfjorden og i Vadehavet. Jeg har hørt rygter om østers i Østjylland og har prøvet at finde dem mange gange, nu bekræfter i det igen. Kan i komme nærmere om hvor de er fundet i østjyske fjorde + syd for Århus

    Venlig hilsen Lasse mosskov

    • Strandhøst

      Hej Lasse
      Tak for de pæne ord – jeg giver som princip ikke mine konkrete spots ud. Der må du selv ud og lede videre… Havkajak og/eller lange gåture ved kysten er vejen frem. Selvom der findes Østers i Østjylland er det slet ikke i et omfang som f.eks. Limfjorden og Vadehavet, så det er små spots og bestande du leder efter 🙂 Finder du ikke de eftertragtede østers så er der altid noget at finde derude – bare kig dig omkring her på siden for inspiration. Bedste hilsner Svend/Strandhøst

    • Strandhøst

      Det ene udeluykker jo ikke det andet 🙂 Se evt. nyeste østervideo her på forsiden – Der kan du se en ordentlig bunke limfjordsøsters flankeret af både porter og champagne …

  • Mia

    Har du østers til at gå ( ligge og udsende sig selv) lige som muslinger eller kan de bedste spises med det samme uden starte re en sandkasse? 🙂 hvis ja hvordan hør du så?

  • Strandhøst

    Jeg -“udsander” hverken østers eller muslinger … hvis man plukker dem fra stenrev og banker er det som regel ikke noget problem.

  • Christian

    Har været ude og høste/samle østers i limfhorden i formiddags og håbet på at skulle nyde dem til aftensmaden…men syntes det var en ret knasende fornøjelse… er der nogle gode råd til udsanding/udstening…???

    • Strandhøst

      Pluk de østers der sidder “i toppen” af en banke eller på sten. Det kan også være fordi du åbner dem lidt “klodset” ( undskyld ;-)) så kan der komme lidt skal-materiale ind i selve østersen

    • Strandhøst

      Hej Rebecca Det bestemmer man selv – hvis du er videoen i artiklen er der både tilberedte og rå østers 🙂
      Er man dedikeret østersspiser er der ikke meget der slår en rå bandit – spist direkte af skallen “on location” – og ja så er den jo levende 🙂

  • Henrik Præst Brædder

    Hej
    Er der nogen, der har kendskab til østersbanker i bunden af Ho Bugt – evt i området ud for Blåvandshuk Golf og langs indersiden af Skallingen?
    Jeg har sanket masser af østers på Rømø, men aldrig i Ho bugt. Jeg håber der er en venlig sjæl der kan være mig behjælpelig med tips og tricks til øster jagt i Ho bugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *